Minimaal bewustzijn Prins Friso: „Zeg nooit nooit”
APELDOORN. Prins Friso raakte na zijn skiongeluk in coma. In december vorig jaar meldde de RVD dat zijn toestand iets was verbeterd en hij in een staat van minimaal bewustzijn verkeerde. Wat is dat?
Wat betekent dat eigenlijk, minimaal bewustzijn?
De medische wetenschap onderscheidt vier fasen tussen onherstelbaar diep bewusteloos en bij kennis zijn: hersendood, coma, vegetatieve toestand en minimaal bewustzijn. Die laatste drie fasen hebben geen scherpe grenzen en zijn in hun overgang soms moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Neuroloog-intensivist Michaël Kuiper, behandelend arts van prins Friso, legde het eerder zo uit: „Iemand die in een coma belandt, heeft geen dag- en nachtritme en heeft zijn ogen gesloten. Na een tijdje verandert dat in een vegetatieve toestand. Dan heeft iemand wel een ritme, kan hij soms gapen of doet hij bijvoorbeeld zijn ogen open en dicht. Hij reageert echter nog niet op prikkels uit zijn omgeving. Bij minimaal bewustzijn gebeurt dat wél af en toe. Al is het maar een vage glimlach, gekreun of een oogopslag.”
Is de situatie inmiddels verbeterd?
Nee, de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) laat weten dat de toestand van de prins onveranderd is en nog altijd zorgwekkend. Na het skiongeluk heeft de RVD laten weten dat er mededelingen zouden worden gedaan van medisch significante veranderingen in de toestand van prins Friso. In december was het de eerste keer dat RVD zo’n melding deed.
Is er zicht op verder herstel?
Na een periode van minimaal bewustzijn treden er bij sommige patiënten opnieuw veranderingen op. Zij gaan dan duidelijker reageren op hun omgeving, bijvoorbeeld met woord en gebaar. Uit het coma ontwaken is echter nog een flinke stap verder. Kuiper betwijfelt of dat bij prins Friso ooit mogelijk is. „Tot nu toe werden alleen patiënten wakker uit coma als ze schedel- of hersenletsel hadden opgelopen en dus een lokale beschadiging hadden. Bij prins Friso was er sprake van een hartstilstand, wat een andere beschadiging opleverde. Ik ken geen gevallen van comapatiënten die gereanimeerd moesten worden en uiteindelijk toch weer wakker werden. Maar zeg nooit nooit.”