Binnenland
Scholieren moeten tussentoets gaan maken

DEN HAAG (ANP). Leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs moeten voortaan verplicht een landelijke toets gaan maken om te laten zien hoe ze ervoor staan. De zogeheten diagnostische toets wordt vanaf schooljaar 2015/2016 afgenomen voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde.

Foto ANP
Foto ANP

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs heeft dinsdag het wetsvoorstel over de tussentoets voor de middelbare school naar de Tweede Kamer gestuurd. „Leerlingen, ouders en docenten zien met deze toets of een leerling op koers ligt richting het examen”, stelt Dekker. Met de uitkomsten kunnen leerlingen beter worden geholpen of meer worden uitgedaagd op school, hoopt de staatssecretaris.

Omdat de toets diagnostisch is, telt deze niet mee op het rapport. Leerlingen in het tweede jaar van het vmbo en het derde jaar van de havo en het vwo krijgen de tussentoets. Deze zal digitaal worden afgenomen en zich aanpassen aan de leerling. Als een scholier veel fout doet, worden de vragen makkelijker of wordt er doorgevraagd. Wie de toets zonder problemen maakt, krijgt moeilijkere vragen voorgeschoteld.

Het wetsvoorstel over de toets zal op z’n vroegst pas na de zomer worden besproken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer