Ze bezit een garderobe waar menig vrouw van droomt. Desalniettemin maakte koningin Máxima een statement tijdens haar kennismakingstour langs de provincies: geen enkele outfit was nieuw. De koningin hergebruikt haar kleding graag en vaak.
Klik op de foto voor een uitgebreide fotoserie.
De kennismaking was aangenaam; in twaalf provincies werd het koningspaar bejubeld en begroet. De presentatie was proper; een gedistingeerd kostuum voor de koning, chique middagkleding voor de kersverse koningin.
Máxima’s huidige uitstraling is opmerkelijk te noemen. Droeg de koningin voor de troonswisseling tijdens bezoeken veelal haar haren los en liet ze een hoofddeksel achterwege, sinds 30 april lijkt Máxima afstand te hebben genomen van haar ietwat nonchalante prinsessenlook. Ze draagt tijdens vrijwel elke officiële verplichting haar haar opgestoken en een hoed. Haar stijlvolle voorkomen lijkt het gevolg te zijn van haar nieuwe functie als koningin.
Hollandse zuinigheid
Koningin Máxima’s kledingstijl is niet onder één noemer te vangen. Sinds Nederland kennismaakte met de Argentijnse –ruim twaalf jaar geleden– heeft ze zich van diverse stijlen bediend. Te midden van de diversiteit in kleuren, stoffen en dessins heeft ze een overduidelijke voorkeur ontwikkeld voor de outfits van de Belgische couturier Edouard Vermeulen, van modehuis Natan; stijlvolle en frivole tops en blazers boven dito rokken. Jurken en mantels in een vrouwelijke, elegante snit. Haute couture met eenvoudige vormen en rijke materialen. Niet te trendy, wel draagbaar en een beetje tijdloos.
Talloze outfits passeerden het afgelopen decennium de revue. Hoeveel kledingstukken de koningin bezit, is niet bekend. In ieder geval is de ruime sortering ongeschikt voor een gemiddelde linnenkast. Beklagen de meeste vrouwen zichzelf dat ze „niets hebben om aan te trekken”, Máxima’s garderobe bezorgt haar eerder keuzestress. Al wordt haar die door kleedsters ook bespaard.
Met voldoende financiële middelen zou een koningin zich de luxe kunnen veroorloven om zich dagelijks in nieuwe kleding te steken. Zo niet Máxima. Het grootste deel van haar garderobe wordt zorgvuldig bewaard in Villa Eikenhorst en in speciale opslagdepots. De koningin geeft het goede voorbeeld door met regelmaat haar kleding opnieuw te dragen. Kledingstukken die soms meer dan tien jaar in de kast hangen komen zomaar ineens weer voor de dag.
Constateerde de toenmalige prinses in 2007 dat ze de Nederlandse identiteit niet had gevonden, Máxima lijkt zich met haar kleedgedrag een van de meest befaamde Hollandse karaktereigenschappen eigen te maken: zuinigheid. En waarom niet. De ontwerpers die de koningin kleden zijn niet de minste. Hun ontwerpen zijn onderscheiden en exclusief. En kwaliteit kost wat. Is een vrouw met een modaal inkomen in haar sas met een jurkje van circa 40 euro, Máxima telt voor eenzelfde confectiekledingstuk van Natan gemiddeld 800 euro neer. Laat staan als ze kleding aangemeten krijgt.
Des te meer reden voor de koningin om haar kleding een tweede, derde, of zelfs tiende leven te gunnen. Voldoende accessoires en een uitgebreide schoenencollectie helpen haar om met ‘oude’ kleding een totaal nieuw plaatje te creëren.
Kroonprinsessen
Van de Europese kroonprinsessen hergebruikt Máxima het vaakst haar kleding. Ter illustratie: een telling wijst uit dat ze in 2012 tijdens officiële verplichtingen 154 keer met verschillende kleding werd gefotografeerd. Van de 154 outfits waren er 54 nieuw. De overige honderd had ze al eerder gedragen.
Het eerste halfjaar van 2013 lijkt de kersverse koningin deze trend voort te zetten. De kennismaking langs de provincies levert het bewijs. Eerst naar Groningen en Drenthe, op 28 mei. Máxima trapte af in een outfit van de Nederlandse ontwerper Jan Taminiau, die ook tekende voor haar inhuldigingsjapon met cape. De koningin droeg een wit ensemble met opvallende randen; ze zijn afgezet met metalen drukknopen. Het kokette hoedje is eveneens bezaaid met de alternatieve ‘pailletten’. Máxima droeg de jurk met mantel eerder in april 2011 tijdens een staatsbezoek aan Duitsland.
In Gelderland en Utrecht koos Máxima twee dagen later opnieuw voor een bekende outfit; een gebloemd mantelpakje met peplum, het klassieke ‘heupschortje’. Nog niet zo lang geleden, in januari van dit jaar, koos de koningin ook voor het stijlvolle ensemble van Natan, tijdens een staatsbezoek aan Brunei. Detail: reikte de rok in Brunei tot net over de knie, tijdens het provinciebezoek bleek die een paar centimeter ingekort te zijn. De royale hoed droeg de koningin onder andere eerder tijdens het huwelijk van prins Albert van Monaco.
Tijdens de kennismaking met Limburg en Noord-Brabant op 12 juni verscheen koningin Máxima in een stemmige outfit; een donkerblauw jurkje van Natan met een dito gekleurde hoed. De hele outfit droeg de koningin eerder in november 2011 tijdens een bezoek aan het Caraïbisch deel van het koninkrijk.
Het goudkleurige ensemble van –wederom– Natan waar de koningin twee dagen later in Friesland en Noord-Holland voor koos, droeg ze onder meer in 2006, tijdens de uitreiking van de Appeltjes van Oranje. De hoed in beige sisal droeg ze in juni van dat jaar, tijdens een staatsbezoek aan België.
Vorige week woensdag bleek Máxima op de verwachte tropische temperaturen voorbereid. In Flevoland en Overijssel liet ze lange mouwen achterwege en hulde ze zich in een luchtige rozerode zomerjurk van Natan. Ook in november 2011 droeg ze de creatie, tijdens een bezoek aan het warme Willemstad, de hoofdstad van Curaçao.
De finale van de ‘royal tour’ vond vrijdag plaats in Zeeland en Zuid-Holland. Natan tekende ook voor de laatste outfit van de kennismakingstour. De koningin droeg een felrood ensemble met bijpassende tulbandhoed. De creatie droeg ze tweemaal eerder; in januari van dit jaar tijdens een staatbezoek aan Singapore en in mei 2012 tijdens de doopdienst van Estelle, dochter van de Zweedse kroonprinses Victoria.
Uitlenen
Draagt koningin Máxima zelf jurken, schoenen en accessoires met regelmaat opnieuw, ze bewijst ook familieleden een dienst met haar kleding. Tijdens de inhuldigingsceremonie van de koning werd prinses Aimée gespot in een positiejurk van Máxima. De koningin leende haar zwangere nichtje een blauwgroene chiffon galajurk die ze zelf in oktober 2006 droeg tijdens een officieel bezoek aan Nieuw-Zeeland. Máxima was toen zwanger van Ariane. De hoed komt eveneens uit de riante collectie van de koningin, evenals de juwelen met oranje citrien, een van haar favoriete edelstenen.
Ook prinses Mabel leende op 30 april iets van schoonzus Máxima; bij haar stemmige zwart met witte japon droeg de prinses een hoofdtooi met zwarte veren. Máxima droeg die in 2009 die tijdens de herdenking van de slachtoffers van de aanslag op Koninginnedag dat jaar in Apeldoorn.
Eerder leende Máxima opvallende paarse oorbellen uit aan schoonzus Laurentien en werd schoonmoeder Beatrix gespot met een lichtgrijs suède handtasje dat Máxima bij Natan aanschafte.
Minder bekend is dat de koningin ook kleding uitleent aan haar moeder in Argentinië. Maria del Carmen Zorreguieta droeg enkele malen een outfit van haar dochter. Een glanzend bruin pakje van Natan dat Máxima in 2002 droeg tijdens een bezoek aan een tentoonstelling over de VOC en in 2008 tijdens een bezoek aan Polen, droeg haar moeder in oktober 2009 toen ze met haar man een cultureel bedrijf bezocht.
In november wordt de kennismakingstoer van het koninklijk paar voortgezet in het Caraïbische deel van het koninkrijk. Wie weet zet de koningin de ingezette trend door. Want wie wat bewaart, heeft wat. En wie veel heeft, kan ook veel delen.