De laatste twee provinciebezoeken van koning Willem-Alexander en zijn vrouw zitten erop. Vrijdag waren Zeeland en Zuid-Holland de hekkensluiters. Het regende bijna heel de dag, maar de stemming was er niet minder om.
Zeeuwse trekpaarden en Arnemuidense garnalenpellers. Zeeland zet gelijk vrijdagmorgen gelijk de toon op het Abdijplein. Om 9 uur arriveren koning Willem-Alexander en koningin Máxima er. De stadsomroeper heet hen met een dragende stem welkom: „U gaat vanzelf van Middelburg houden”, garandeert hij.
Tijdens de wandeling over het lommerrijke plein maakt het koningspaar een praatje met de winnaars van de Appeltjes van Oranjeprijs, zorgvrijwilligers van de De Mantelinge. „Wat leuk u weer te zien”, zegt de koning. „Heeft u nog nagenoten van de prijsuitreiking.”
Even hartelijk is hij tegenover de Arnemuidense vrouwen in klederdracht. Bij het kraam van de historisch scheepswerf krijgt het koninklijk paar warme truien aangeboden.
Die zouden de zingende kinderen aan de overkant goed kunnen gebruiken. Ze zingen en springen zich warm. Het koninklijk paar luistert aandachtig en bedankt ze. Een jongen in rolstoel krijgt extra aandacht.
Op het Damplein drukt het paar zoveel mogelijk handen, al is het soms vluchtig. Mensen met blijde gezichten blijven achter. Hoe kort de begroeting ook was.
Op veel plaatsen krijgt het paar cadeautjes mee. Herinneringen aan de streek of presentjes voor de kinderen. Natuurlijk ook een zak Zeeuwse bolussen en ook een fietsbel in de vorm van een Zeeuwse knoop.
Op het plein staan leerlingen van de reformatorische Joost van Larenschool uit Arnemuiden achter de hekken. „We waren er al heel vroeg”, vertelt een leerling
Het groot standbeeld van koningin Emma op de kop van het plein is vandaag omringd door oranje bloemen. Dag Middelburg en daar gaat de stoet.
In Goes staat de Grote Markt vol. „Zijn we blij of niet?”, vraagt de burgemeester aan het publiek. „Ja!”, antwoordt de massa. Goes laat de koning en koningin vooral zien wat het commercieel in huis heeft. Hofleveranciers presenteren hun producten. Een mascotte van lijmfabrikant Bison geeft het koninklijk paar een ”Bisonder lijmpakket” mee. Het Bevelandse fruit ontbreekt niet.
Over de Zeelandbrug naar Zierikzee. Daar opent een als koning Willem I verklede man de poort. Veteranen boven de poort salueren voor de koning. De koning beantwoordt het saluut. Militair is en blijft hij.
Op het Havenpark zijn de kreeften net gekookt. Proeven doen de koning en koningin niet. „Hij is vanmorgen gevangen en net klaargemaakt”, zegt een van de koks. Andere Zeeuwse gerechten als mosselen en zeekraal liggen uitgestald.
„U heeft vandaag kennis gemaakt met het thema water. We hebben voor alles gezorgd”, zegt de burgemeester van Zierikzee met een knipoog naar de vele regen die er valt.
Strandweer is het inderdaad niet. Ook niet bij de Brouwersdam: wind, regen, water, modder. Na een ontmoeting met groepen Zeeuwen en Zuid-Hollanders zou een zonnige strandfoto gemaakt moeten worden. Het rode mantelpak van de koningin fleurt het beeld op, verder blijft het grijs.
Op de Brouwersdam is de stoomtram warm gestookt. Vanuit een van de wagons kijkt het koninklijk paar uit over de Grevelingen. De vissersboot DZ82 en reddingsboten laten zien wat er zoal gebeurd op het water. In de tramwagon van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM) zat in 1907 ook koningin Wilhelmina, nu haar achterkleinzoon.
Langs Ouddorp, door Havenhoofd –veel ballonnen en vlaggen-, de vissershaven van Stellendam en over de Haringvlietdam slingert de stoet met de koninklijke bus naar Hellevoetsluis. Daar ligt de historische mijnenjager MS Bernisse klaar voor een rondvaart. Voorzichtig klimt koningin Máxima met haar hoge hakken de trappen van het marineschip op.
Langs de oevers staan duizenden mensen. De verschillende dorpen van het eiland presenteren zich. Brielle laat de historie herleven. Een vrouw in badpak beeldt het strandleven uit, alsof het niet fris en nat is.
Op het havenhoofd knallen de oude kanonnen. Het geluid golft over het schuimende water van het Haringvliet.
De koning en zijn gevolg krijgen haast. Er is een ongeluk gebeurd op de snelweg. De motorescorte levert echter een knap staaltje werk. Zonder stil te staan loodsen zij de koninklijke stoet over de A15, A4, A20, A13 en A12 langs de files naar Zoetermeer. Met slechts enkele minuten vertraging arriveren koning Willem-Alexander en koningin Máxima in het moderne stadshart van Zoetermeer.
Daar is het druk en gezellig. Als een speer gaat de koning door de straten van stad. Vooral de sport- en vermaakindustrie van de stad presenteert zich. Koning Willem-Alexander slaat nog een golfbal. Het water in. De zeilboot in de vijver haalt de bal net niet.
Vanaf een kleurige sofa op een podium luisteren koning en koningin naar de krachtige stem van een musicalster die zingt over dromen en over: „Ik sterf zonder spijt, omdat ik niets heb gemist.”
Tot slot Den Haag. In een platte rondvaartschuit passeren zij horecagelegenheden. Wat opvalt is dat de mensen niet meer zwaaien anno 2013, toeschouwers richten stuk voor stuk de camera van hun smartphone op het koninklijk paar. Moet toch een apart gezicht zijn voor de hoofdrolspelers vandaag.
Een chique, open oldtimer van het automuseum van Louwman brengt het koninklijk paar via de Chinese wijk naar het Spuiplein. Daar dalen militairen langs de wand van het hoge stadhuis af. Ondertussen onthullen ze een spandoek waarop de start van de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden –30 november in Scheveningen– wordt aangekondigd.
Het zit erop. Het busje met alle ontvangen geschenken zit vol. Nog een korte ontmoeting met gedeputeerde staten van Zuid-Holland en dan naar huis. Het is niet ver meer naar de Eikenhorst in Wassenaar.