CGB-voorzitter uit scherpe kritiek op SoW-secretaris
Voorzitter ds. D. Westerneng van het behoudende Confessioneel Gereformeerd Beraad (CGB) heeft zaterdag scherpe kritiek geuit op algemeen secretaris dr. B. Plaisier van de Samen op Wegkerken.
Deze heeft volgens Westerneng „schamper” gedaan over de inbreng van de gereformeerden in de toekomstige Protestantse Kerk in Nederland (PKN).
In een recent boek over de kerkfusie spreekt de hervormde dr. Plaisier van „twee eeuwen gereformeerd separatisme en Alleingang.” Losse gereformeerde kerken zonder sterk landelijk verband trekken zich volgens hem terug in zichzelf of „komen in de vrije val van gekoesterde vrijheid terecht.”
In tegenstelling tot de Nederlandse Hervormde Kerk, waarin grote nadruk ligt op de landelijke kerk, kennen de plaatselijke gereformeerde kerken vanouds een grote zelfstandigheid.
„Ik vind dat het niet van respect getuigt om als hervormde scriba van de SoW-kerken zó over kerken te spreken waarmee je op het punt staat één kerkverband te gaan vormen”, zei Westerneng tijdens een bijeenkomst van het CGB in Nijkerk. „Hij lijkt te zeggen: We zeggen dat we iets nieuws maken met inbreng van de drie kerken, maar de PKN is lekker toch hervormd.”
Als de afzonderlijke synodes op 12 december instemmen met de kerkfusie, wordt de PKN op 1 mei 2004 een feit. Juist wegens het verlies van de grote zelfstandigheid van de plaatselijke gereformeerde kerken heeft het CGB die geadviseerd om zich tegen de kerkfusie in deze vorm uit te spreken. Ook aan hervormde kant, waar de uiterste rechtervleugel zegt zich niet bij de PKN te zullen voegen, dreigt een kerkscheuring.
Ook de gereformeerde predikant en oud-synodevoorzitter P. Boomsma vond dat de PKN meer ruimte had moeten bieden voor de „eigenheid” van de Gereformeerde Kerken. Met het advies van het CGB aan de plaatselijke kerken had hij echter moeite. „Als straks de meerderheid in de synode niet wordt gehaald, zijn we op een verschrikkelijke manier terug bij af.”
Boomsma maande de behoudende gereformeerden zich niet door frustratie over de kerkfusie te laten leiden. „Onze moeite met kerkelijke ontwikkelingen leidt er nogal eens toe dat we in plaats van levende lidmaten zeurende pijnplekken worden in het lichaam van Christus. Als ons leven wordt bepaald door een negatieve houding ten opzichte van de kerk, zijn we slechte reclamemensen.”