SLIEDRECHT – Dertig leerlingen van drie basisscholen mogen op 30 april de inhuldiging van Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk bijwonen. Ook tien kinderen van de Calvijnschool in Sliedrecht.
Een basisschool uit Joure, een school uit Heel en de Johannes Calvijnschool uit Sliedrecht mogen elk tien leerlingen en drie leerkrachten afvaardigen naar de plechtigheid in Amsterdam.
De drie scholen deden vorig jaar mee aan de finale van een debatwedstrijd over politiek en parlement.
De ‘Calvijn’ heeft tien leerlingen uit de hoogste groepen uitgeloot. Twee reacties.
„M’n moeder begon te gillen”
„Heel bijzonder dat ik dit mag meemaken”, zegt Noor Visser. „Ik had het totaal niet verwacht.” Een beetje zenuwachtig is ze wel. „Het is heel erg spannend, maar ik kan er gelukkig nog wel van slapen.” Noor wil op 30 april graag een oranje jurkje aan. „Ik weet alleen niet of dat mag.”
Ze vindt het vooral leuk om de koning, de prinsessen en de koninginnen uit andere landen straks in het echt te zien. „Best cool.” Noor heeft Willem-Alexander nog nooit echt gezien. „Alleen op tv.” Ze denkt wel dat hij een goede vorst wordt. „Net als Beatrix.”
Thuis waren ze erg verrast dat Noor bij de inhuldiging aanwezig mag zijn. „Mijn moeder vond het heel erg leuk. Ze begon helemaal te gillen.”
Noor moet bij de plechtigheid in de Nieuwe Kerk heel stil zitten. Maar als ze iets tegen Willem-Alexander zou mogen zeggen? „Dan zeg ik: „Gefeliciteerd.” En nog meer? „Ik hoop dat u een goede koning wordt.”
„We verzetten de vakantie”
„Heel leuk dat ik mee mag”, reageert Leander Lommers. „Ik heb nog nooit een troonswisseling meegemaakt.” Supernerveus is hij niet. „Ik vind het leuk spannend.” Hij moet wel doorlopend denken aan de grote dag. „Gisteren kon ik moeilijker in slaap komen. Ik heb even wakker gelegen. Een halfuurtje.” Om present te kunnen zijn, verzet de familie Lommers haar vakantie.
Leander heeft Willem-Alexander nog nooit echt gezien. „Máxima ook niet. Alleen in de krant en op de computer. Via livestream en zo.” Wat hij aantrekt, weet hij nog niet. „Nieuwe schoenen heb ik al. Bruine met blauwe veters.”
Leander verwacht dat Willem-Alexander een goede koning wordt. „Hij lijkt mij heel aardig. Hij is ook vaak in andere landen op bezoek geweest. Daar heeft hij wel ervaring opgedaan.” Leander zou de koning netjes aanspreken als het kon. „Met ”uwe hoogheid”, of zoiets. Gefeliciteerd met uw koningschap.”