Diaconale hulp vanuit een oude graanschuur in Lunteren
LUNTEREN – Steen voor steen is de anderhalve eeuw oude graanschuur afgebroken. Elders in Lunteren wordt hij weer opgebouwd. De ”Muldersschuur”, een van de oudste panden van het dorp, zal onder meer gebruikt gaan worden als vergaderruimte en voor activiteiten van de plaatselijke interkerkelijke diaconale werkgroep De Vluchtheuvel.
De graanschuur behoorde bij windkorenmolen De Hoop van de gebroeders Van Veldhuizen aan de Dorpsstraat. Hij is vermoedelijk in 1855 gebouwd, gelijk met de molen en het woonhuis van ”Driekus en Aart-Jan de mulder”.
De schuur is behalve voor de opslag van graan in de loop der tijd ook gebruikt als paardenstal en koetshuis. In de Tweede Wereldoorlog hebben er evacués gewoond. Later waren er varkens in ondergebracht. Nu moet het gebouw echt wijken voor de nieuwe woonwijk De Molenpol.
De historische vereniging Oud Lunteren hoorde van de ophanden zijnde sloop van de graanschuur en smeedde samen met betrokken Lunteranen van Stichting De Lunterse Keie een plan om het bouwwerk als industrieel erfgoed voor het dorp te behouden. „Gebouwen die een rol spelen in de verhalen van ons dorp in het verleden, geven Lunteren identiteit”, aldus de initiatiefnemers.
„Lunteranen kennen de graanschuur. Ze kwamen er vaak voorbij of hebben er ooit nog verstoppertje gespeeld”, zegt Gerrit van Dijk, bestuurslid van Stichting De Muldersschuur, die voor het beheer van de graanschuur is opgericht. „Zo veel ouds heeft Lunteren niet. Alleen de Oude Kerk en enkele boerderijen in de omtrek zijn ouder. Daarom is de graanschuur het bewaren waard.”
De schuur wordt herbouwd aan de Roskammersteeg. Historische grond, want vroeger was daar de boomgaard van notaris Johan van den Ham, oprichter van de Luntersche Tuinbouw-Vereeniging, die nieuwe appelrassen kweekte, waaronder de bekende notarisappel, de lemoenappel en de Lunterse pippeling. Van Dijk: „Van den Ham, die veel voor Lunteren heeft betekend, had daar ook een grote bijenstal. De eerste imkersvereniging in Nederland was eveneens zijn initiatief.”
De verplaatsing van de graanschuur kost in totaal 170.000 euro. Sponsors en vrijwilligers helpen de kosten te drukken. Er zijn al diverse acties gehouden. Zo bakten plaatselijke bakkers speciaal graanschuurbrood. Er is nog ongeveer 20.000 euro nodig.
Voordat de graanschuur werd afgebroken, is alles uitvoerig gedocumenteerd, gefotografeerd en op tekening gezet. Alle nog bruikbare materialen –stenen, maar ook dakpannen, de karakteristieke stalramen en bestrating– worden bij de herbouw benut. „Het houtwerk was deels vergaan. Dat vernieuwen we, zodat we er zeker van zijn dat de schuur een flink aantal jaren kan blijven staan.”
Scoutingleden hielpen bij het afbreken van de schuur. Leerlingen van Revabo, een vakopleiding voor schoolverlaters, zijn ingeschakeld bij de herbouw. Het houten geraamte staat er al. De planning is dat de schuur voor de zomervakantie gereedkomt, zodat de diaconale werkgroep hem in september in gebruik kan nemen.
In De Vluchtheuvel werken de twee hervormde gemeenten, de hersteld hervormde gemeente en de gereformeerde kerk in Lunteren samen. Dorpsgenoten die in moeilijkheden zijn geraakt worden er geholpen, en krijgen indien nodig opvang in een gastgezin aangeboden. Geïnteresseerden worden via een Alpha-cursus in contact gebracht met het christelijk geloof. Ook clubwerk voor meisjes en vrouwen en voorlichting behoren tot de activiteiten.
De schuur beslaat 67 vierkante meter. „Het is een knusse, nostalgische locatie, die prima geschikt is voor vergaderingen of cursussen”, aldus Van Dijk. „Onder meer door het hergebruik van de oude stenen en de typerende stalraampjes ademt de schuur veel sfeer.”