Kabinet gaat 4,3 miljard extra bezuinigen
DEN HAAG – Het kabinet is het eens geworden over een bezuinigingspakket, bevestigde minister Stef Blok (Wonen) vrijdagmiddag na afloop van de ministerraad. Het gaat om een bedrag van 4,3 miljard euro. Premier Mark Rutte zal het akkoord vrijdag nader toelichten.
Dat leidt tot een daling van het begrotingstekort tot 3 procent in 2014. Dat is precies de EU-limiet.
Er komt een nullijn voor werknemers in de semi-publieke sector (opbrengst 1 miljard euro), een nullijn voor werknemers in de zorg (1 miljard) en de belastingschijven worden bevroren (1,1). De werkgeversheffing voor hogere inkomens wordt voortgezet (500 miljoen). Ministeries worden voor 700 miljoen euro gekort en een lastenverlichting voor werkgevers wordt geschrapt (640 miljoen).
Dat biedt het kabinet de mogelijkheid om 300 miljoen uit te trekken om de koopkracht van de laagste inkomens te versterken en 500 miljoen te investeren in het verbeteren van de economie.
Dit jaar gaat het kabinet niet extra bezuinigen, hoewel ook in 2013 het begrotingstekort boven de EU-limiet uitkomt. Volgens premier Mark Rutte kan het tekort op korte termijn alleen omlaag worden gebracht met lastenverzwaringen. Dat zou te schadelijk zijn voor de economie.
Rutte zei dat het kabinet openstaat voor alternatieven. Het gaat in gesprek met werkgevers en vakbonden en met de oppositiepartijen. Die laatste heeft het nodig omdat het in de Senaat geen meerderheid heeft. Met de sociale partners wil het een akkoord sluiten voor economie en werkgelegenheid.
Volgens de premier lukt het niet om uit de crisis te komen „als we blind onze wil doordrukken”. Alle oppositiepartijen en sociale partners zijn welkom om alternatieven aan te dragen, onderstreepte hij.
Rutte benadrukte dat hij optimistisch is dat Nederland met dit pakket uit het dal komt. „Nederlanders werken hard, zijn goed opgeleid en bereid er in moeilijke tijden de schouders onder te zetten.”
Het Centraal Planbureau kwam donderdag met nieuwe ramingen. Daaruit blijkt dat het begrotingstekort van de overheid zowel dit als volgend jaar boven de EU-limiet van 3 procent ligt, wat voor volgend jaar tot extra bezuinigingen noopt.
Vicepremier Lodewijk Asscher benadrukte dat het regeerakkoord van VVD en PvdA „niet in beton gegoten is”. Minister Melanie Schultz (Infrastructuur) zei dat het pakket waar de ministerraad vrijdag over sprak, „geen dichtgeklonken deal” is.
Wat Asscher betreft hebben sociale partners (werkgevers en werknemers) alle mogelijkheid om alternatieven voor de kabinetsplannen te formuleren. „De echt intensieve gesprekken moeten nu gaan lopen. In maart zal het echt moeten gebeuren. De komende maand gaat het erom spannen.”
Asscher toonde zich „heel tevreden” over het overleg in de ministerraad vrijdag. „We zitten als land met een enorm probleem, met een stijgende werkloosheid en een overheidstekort dat uit de hand loopt. We weten dat we daar als land een keer doorheen moeten. Daar hebben we over gepraat aan de hand van concrete voorstellen en zijn we goed uitgekomen met elkaar.”
Minister Henk Kamp (Economische Zaken) verwees naar de bezuinigingen van de afgelopen jaren. Tussen 2010 en 2016 gaat het om 46 miljard en daar komt het pakket van ruim 4 miljard van vrijdag nog eens bij. „Dat zijn geen vrolijke gesprekken in de ministerraad, maar we hebben wel de overtuiging dat we op de goede koers zitten en dat het licht in de tunnel in zicht is en dat we nu door moeten zetten.”