Pers zet zwarte paus weer opzij om homouitspraken
VATICAANSTAD – Het aftreden van paus Benedictus XVI zorgde voor veel speculaties wie de nieuwe paus zou worden. De pers, altijd in voor opvallende veranderingen, hief de Ghanese kardinaal Peter Turkson op het schild. De zwarte kandidaat heeft nu echter de wind tegen. Zijn visie op homo’s ligt niet goed.

Voor de pers en de vooruitstrevende kant van de Rooms-Katholieke Kerk was Turkson een succesvolle kandidaat in de opvolging van paus Benedictus. Een zwarte paus zou een novum zijn voor de kerk. De zwarte kardinaal kan op meer persaandacht rekenen dan de kandidaat met de meeste kansen, kardinaal Angelo Scola van Milaan.
In een interview met de Amerikaanse omroep CNN zei de 64-jarige Turkson dinsdag dat Afrika strengere wetten heeft rondom homoseksualiteit dan het westen. De Afrikaanse traditie van taboe op homoseksualiteit waardeert hij positief. Het seksueel misbruik kon daarom in de Afrikaanse kerk niet op dezelfde schaal voorkomen zoals dat is gebeurd in de Rooms-Katholieke Kerk in westerse landen.
Dat is hem op forse kritiek komen te staan, niet in het minst van slachtoffers die zijn misbruikt door rooms-katholieke geestelijken en andere kerkelijke werkers. Het verband tussen een tolerante houding jegens homoseksualiteit en het aantal gevallen van misbruik gaat hen veel te kort door de bocht. „Het is moeilijk om een crisis aan te pakken, als je denkt dat die niet bestaat”, schrijft de slachtofferorganisatie Survivors Network of those Abused by Priests (SNAP) in een verklaring. „We vrezen daarom voor de veiligheid van kinderen in het bisdom van Turkson als hij ontkent dat daar roofzuchtige priesters zijn.” Voor SNAP is Turkson gediskwalificeerd en hoeft hij geen paus meer te worden.
Ook werd Turkson bevraagd op zijn visie op vrouwen op leidinggevende posities in de kerk. Hij sluit dat uit, antwoordde hij. „Als iemand geen toegang heeft tot de wijding, is dat geen discriminatie. Het is gewoon de manier waarop de kerk heeft begrepen hoe de ambten vorm krijgen.”
De Rooms-Katholieke Kerk heeft overigens al decennialang een vrij behoudende visie op homoseksualiteit en de plaats van vrouwen binnen de kerk. De laatste jaren moet vooral het kerkelijke standpunt over homoseksualiteit het ontgelden.
Ondanks beide standpunten kan de kerk relevant zijn voor vandaag, zo antwoordde Turkson op de vraag van de interviewster van CNN. „We moeten oprecht en trouw zijn aan het geloof en we moeten relevant zijn voor de samenleving waar we het geloof prediken. We moeten niet het ene voor het andere opgeven. We willen relevant zijn voor de samenleving en de mensen tegemoet komen in hun zorgen. We moeten ook rekening houden met wat de kerk gelooft.”