Koninklijk Huis

Ski-ongeval prins Friso jaar geleden

LECH – Op 17 februari 2012, zondag een jaar geleden, kwam prins Friso onder een lawine terecht. Een overzicht van wat er die dag gebeurde en daarna.

15 February 2013 19:53Gewijzigd op 15 November 2020 01:58
Prins Friso en prinses Mabel. Foto ANP
Prins Friso en prinses Mabel. Foto ANP

Wat gebeurde er precies op 17 februari 2012?

Prins Friso is die dag met de Oostenrijker Florian Moosbrugger aan het skiën. De ervaren skivrienden skiën bij de Oostenrijkse wintersportplaats Lech buiten een piste, op een flank waar wel geskied mag worden. Er is die dag lawinegevaar: code 4, dat betekent groot gevaar. De schaal gaat tot 5.

Rond 12.15 uur ontstaat een lawine op de plaats waar Friso aan het skiën is. De prins raakt daaronder bedolven.

Hoe vindt de reddingsactie plaats?

De reddingsdienst komt direct in actie. Een team vliegt per helikopter naar de plek van het onheil. Markus Amann is leider van de redders. Hij vertelt later: „We wisten dat er één persoon ongeveer twintig minuten onder de sneeuw lag. Na de landing vonden we de prins binnen enkele minuten via het apparaatje dat hij bij zich droeg. Daarmee werd zijn lokatie doorgegeven. Een dokter die ook in de helikopter zat, heeft de prins onderzocht. Hij heeft alles in gereedheid gebracht om hem naar het ziekenhuis in Innsbruck te vervoeren. De reis naar Innsbruck duurde ruim een kwartier.” De helikopter vertrok rond 14.00 uur uit Lech naar Innsbruck.

Wanneer hoort Nederland van het ongeval?

Rond 15.30 uur komen via Oostenrijkse media de eerste berichten door. Enkele minuten later bevestigen premier Rutte en de burgemeester van Lech het ongeval, maar er is nog veel onduidelijk. Om 15.51 meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) dat Friso op de intensive care van een ziekenhuis in Innsbruck ligt en dat zijn situatie „stabiel, maar niet buiten levensgevaar” is. Om 17.11 uur meldt de RVD dat pas over enkele dagen helderheid kan worden gegeven over de toestand van prins Friso. Nederlandse medici uiten in de media hun zorg over de lange tijd dat de prins onder de sneeuw heeft gelegen.

Wat gebeurt er de volgende dag?

De eerste informatie komt zaterdagmorgen naar buiten via NRC-journaliste Jannetje Koelewijn. Zij meldt gegevens over de toestand van de prins die zij via haar man, een neuroloog die voor een conferentie in Innsbruck is, te horen heeft gekregen. Koelewijn krijgt later veel kritiek over haar actie, evenals haar man. Het ziekenhuis in Innsbruck spreekt de informatie tegen.

In de loop van de dag bezoeken de koningin, prinses Mabel en later ook prins Constatijn prins Friso. Ook de dagen daarna bezoeken leden van de koninklijke familie de prins met grote regelmaat.

Wat zeggen de artsen?

Vrijdag 24 februari komt er meer duidelijkheid. De informatie is zeer zorgwekkend. Prins Friso heeft ernstige hersenschade opgelopen, meldt dokter Wolfgang Koller, hoofd van de trauma-ic van het Landeskrankenhaus in Innsbruck tijdens een persconferentie. De prins heeft 25 minuten onder de sneeuw gelegen en heeft een hartstilstand gehad. Hij is lang, „te lang” gereanimeerd. Prins ligt in coma en het is niet zeker of hij ooit weer bij bewustzijn zal komen. Het bericht leidt tot aangeslagen reacties in Oostenrijk en in Nederland.

Hoe kwam de prins in Londen terecht?

Op 1 maart wordt de prins met een ambulancevliegtuig overgebracht naar Londen, waar hij een plaats krijgt in het Wellingtonziekenhuis. Het ziekenhuis heeft veel ervaring met comapatiënten. Bovendien woont prinses Mabel met haar gezin in de Engelse hoofdstad.

Hoe is het sindsdien gegaan met de prins?

De Rijksvoorlichtingsdienst meldt dat zij alleen mededelingen zal doen als zich wijzigingen voordoen in de toestand van de prins. Op 19 november 2012 komt zo’n bericht: prins Friso toont af en toe tekenen van zeer gering bewustzijn. Het medisch team is echter „zeer bezorgd.”

De koningin gaat met grote regelmaat naar Londen om haar zoon en schoondochter te bezoeken. Tot ieders verwondering pakt zij al kort na het ongeval haar werkzaamheden weer op. Koninginnedag in Rhenen en Veenendaal gaat ook door.

Verder laat de koningin zich weinig uit over haar verdriet. In de kersttoespraak van 2012 refereert zij er kort aan, maar bij het aankondigen van haar aftreden heeft de koningin het er niet over.

www.rd.nl/lech2013

Meer over
Lech 2013

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer