Buitenland
Powell hoopvol over conflict India-Pakistan

De spanning tussen de kernmachten India en Pakistan is aanzienlijk afgenomen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, gezegd. In Washington tekenden de VS en India een verdrag dat inhoudt dat de VS wapenleveranties aan India hervatten.

Buitenlandredactie

Powell verklaarde vrijdagmorgen na een gesprek met de Indiase premier, Vajpayee, dat hij hoopvol is dat er snel een oplossing voor het conflict tussen India en Pakistan komt. Powell zei dat er nog wel inspanningen moeten worden geleverd voordat van een herstel van de dialoog tussen beide landen sprake kan zijn. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken sprak vrijdag in de Indiase hoofdstad New Delhi met Vajpayee over het conflict tussen India en Pakistan. Hij arriveerde donderdag in India, nadat hij woensdag in Pakistan een ontmoeting had met president Musharraf.

De Indiase minister van Buitenlandse Zaken, Singh, zei op een gezamenlijke persconferentie met Powell dat India bereid is oplossingen te zoeken voor het conflict met het buurland. Singh herhaalde een eerdere uitspraak dat het voor het verminderen van de spanning van groot belang is dat Pakistan twintig mensen uitlevert die door India worden verdacht van criminele en terroristische activiteiten. Singh zei dat India beseft dat „krankzinnige elementen” proberen te bereiken dat de relatie met Pakistan verder verslechtert.

Powell heeft Pakistan en India verzocht een diplomatieke oplossing te zoeken voor hun conflict over Kasjmir, dat een maand geleden weer hoog oplaaide na een aanslag op het Indiase parlement in New Delhi door moslimmilitanten uit Kasjmir. India houdt door Pakistan gesteunde terroristen verantwoordelijk voor de aanslag. Zowel New Delhi als Islamabad staat volgens de Amerikaanse bewindsman open voor dialoog en samenwerking. De Verenigde Staten zien voor zichzelf geen rol weggelegd als bemiddelaar, tenzij ze gevraagd worden.

In Washington sprak de Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, donderdag met zijn Indiase ambtgenoot, George Fernandes, waarbij beiden de hoop uitspraken dat er een oplossing wordt gevonden. Fernandes zei dat zijn land en Pakistan vroeg of laat op weg zullen gaan naar een oplossing.

Wel hebben de Verenigde Staten donderdag de eerste stap gezet om wapenleverancies aan India te hervatten. In Washington ondertekenden defensieminister Donald Rumsfeld en zijn Indiase ambtgenoot, George Fernandes, een overeenkomst waarmee technologische wapengeheimen van de twee landen worden veiliggesteld. Dit moet de weg vrijmaken voor een nauwere samenwerking op het gebied van defensie en veiligheid.

De overeenkomst tussen de twee landen is volgens analisten opmerkelijk, nu de spanningen tussen India en Pakistan over de provincie Kasjmir hoog zijn oplopen. Beide landen hebben een nucleair wapenarsenaal. Volgens analisten wil Bush met de toenadering de weg vrijmaken voor nieuwe wapenleveranties aan India. De regering-Bush heeft onlangs sancties tegen India en Pakistan opgeheven.

Vlak voor Powell op bezoek zou komen, sloeg India al een verzoenende toon aan richting Pakistan. Minister van Binnenlandse Zaken Lal K. Advani noemde de televisietoespraak waarin de Pakistaanse president, Pervez Musharraf, afgelopen weekeinde radicale moslims de wacht aanzegde, „baanbrekend.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer