BRUSSEL – De Europese regeringsleiders hebben een akkoord bereikt over de meerjarenbegroting van de Europese Unie. Deze begroting loopt van 2014 tot 2020. Nederland krijgt vanaf volgend jaar een vaste jaarlijkse korting van 728 miljoen euro op de afdracht aan Brussel. In totaal komt de korting volgens premier Rutte uit op 1,1 miljard euro.
EU-president en voorzitter van de top Herman Van Rompuy twitterde vrijdagmiddag even voor half vijf: “Deal done! #euco has agreed on #MFF for the rest of the decade. Worth waiting for (de top heeft een akkoord bereikt over het MFK voor de rest van het decennium. Het was het wachten waard.)” Over het akkoord is 26 uur zeer moeizaam onderhandeld.
De Europese Commissie had eigenlijk een verhoging van de begroting gewild, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een verlaging. De 960 miljard euro die is afgesproken voor de jaren 2014-2020, is 85 miljard euro minder dan het dagelijks bestuur van de EU eigenlijk wilde.
Het budget is bovendien voor het eerst in de geschiedenis lager dan dat in de periode daarvoor. „Dat is grote winst en een mijlpaal”, reageerde premier Mark Rutte na afloop. Nederland wist bovendien zijn jaarlijkse korting op de afdracht aan Brussel te behouden.
Nederland krijgt vanaf volgend jaar een vaste jaarlijkse korting van 728 miljoen euro. Naast deze korting krijgt Nederland ook een andere jaarlijkse korting, gebaseerd op de afdracht van de btw aan Brussel. Daardoor blijft Nederland jaarlijks zo’n 5 miljard euro betalen in plaats van de 6 miljard die ons land zonder de korting zou moeten opbrengen.
Nederland heeft niet op alle punten zijn zin gekregen. Rutte erkende dat Nederland graag had gezien dat er minder geld naar de „klassieke posten” zoals landbouwsubsidies zou zijn gegaan. „Maar uiteindelijk is het eindresultaat zeer verdedigbaar”, zei hij.
Ook de regeringsfracties VVD en PvdA zijn tevreden. „Hiermee kan premier Rutte thuiskomen”, zei VVD-Kamerlid Mark Verheijen. Zijn PvdA-collega Michiel Servaes sprak van „een knap onderhandelingsresultaat”.
De oppositie was minder te spreken. D66-leider Alexander Pechtold noemde het akkoord „zeer teleurstellend, zowel voor Nederland als Europa. In plaats van te investeren in innovatie en groei gaat Europa weer 7 jaar lang vooral boeren en koeien subsidiëren.” PVV-leider Geert Wilders vond dat Nederland alsnog veel te veel betaalt aan „Brusselse eurocraten”.
SP-Kamerlid Harry van Bommel zei dat Nederland per inwoner nog steeds meer dan andere rijke lidstaten zal betalen. „In plaats van de Nederlandse afdracht in lijn te brengen met die van andere welvarende staten is de premier nu blij dat we er niet op achteruit zijn gegaan.”
Of de EU een definitief akkoord heeft bereikt, valt overigens nog te bezien. Het Europees Parlement heeft voor de eerste keer het recht om het voorstel goed te keuren of af te wijzen. Voorzitter Martin Schulz sprak dreigende woorden en liet weten: „We zullen nooit accepteren dat de EU financieel wordt geamputeerd”.