UTRECHT – Bij de faculteit geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht verdwijnen de komende twee jaar 46 voltijdsbanen als gevolg van een reorganisatie.
Voor meer dan zestien voltijdsmedewerkers dreigt hierdoor gedwongen vertrek. Negen vaste medewerkers (8,5 fte) van de hoofdrichting theologie raken hun baan kwijt. Twee medewerkers van die groep (1,4 fte) kunnen herplaatst worden omdat de faculteit onderwijs op het gebied van het jodendom en op dat van de klassieke talen Latijn en Grieks wil voortzetten.
Medewerkers van geesteswetenschappen kregen vorige week in het Academiegebouw van decaan prof. dr. W. J. van den Akker te horen wat de gevolgen zijn van de veranderingen die het faculteitsbestuur komend voorjaar wil doorvoeren. Er ligt een formeel voornemen tot reorganisatie. In het plan Horizon 2015-2020 is vastgelegd hoe er 3,7 miljoen euro bezuinigd moet worden. De decaan sprak over „de treurigste mededeling die de faculteit in jaren heeft moeten doen”.
Bij de opleiding Portugees is er voor vier vaste medewerkers (3 fte) geen plaats meer binnen de faculteit. De faculteit voert gesprekken met de Leidse universiteit om te kijken of die instelling behoefte heeft aan docenten Portugees.
Behalve de vaste krachten die er bij Portugees en theologie verdwijnen, wordt er ook 8,1 fte van tijdelijke medewerkers geschrapt. Elders in de faculteit vervalt 11,8 fte doordat tijdelijke aanstellingen niet worden verlengd of vertrekkende medewerkers niet worden vervangen. In totaal krimpt de wetenschappelijke staf van geesteswetenschappen hierdoor met 30 fte tot 270 fte.
Volgens Van den Akker heeft het stoppen met Portugees en theologie niet alleen een financiële reden. Bij beide opleidingen ontbrak het volgens hem aan „de vitaliteit om binnen onze faculteit te overleven.” De reorganisatie kost naar schatting 5,6 miljoen euro en moet volgend jaar worden afgerond.