Buitenland
Powell dringt aan op dialoog tussen India en Pakistan

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, heeft woensdag op een persconferentie benadrukt dat India en Pakistan zich moeten realiseren dat zij hun problemen via politieke en diplomatieke middelen moeten oplossen en niet door middel van een gewapend conflict. Powell arriveerde woensdag in Pakistan voor een meerdaags bezoek aan de Zuid-Aziatische regio.

Buitenlandredactie

Powell prees de Pakistaanse president, generaal Pervez Musharraf, voor zijn recente maatregelen tegen moslimextremistische groeperingen die door India verantwoordelijk worden gehouden voor terreurdaden. Sinds het weekeinde hebben de Pakistaanse autoriteiten 1957 van extremisme verdachte personen opgepakt.

„Wij zullen geduldig zijn”, zei Powell op de Pakistaanse televisie. „Ik denk dat mijn aanwezigheid het belang toont dat president Bush aan de kwestie hecht en zijn verlangen om een vreedzame oplossing te vinden. Wij kunnen echt geen oorlog in Zuid-Azië gebruiken”, zei Powell. De minister beloofde een manier te zullen vinden om de crisis te bezweren.

Powell benadrukte dat India en Pakistan zich moeten realiseren dat politiek en diplomatie moeten worden ingezet om het conflict op te lossen, geen wapens. „Wij hebben een strijd tegen het terrorisme nodig, geen strijd waarbij deze twee landen onderling vechten”, zei Powell.

Nog voordat Powell was vertrokken naar New Delhi, leken de spanningen tussen Pakistan en India enigszins te verminderen. Een belangrijk adviseur van de Indiase premier Atal Bihari Vajpayee noemde Musharrafs toespraak van zaterdag een doorbraak. De Indiase regering zei dat zij openstond voor een dialoog. Eerder had India de Pakistaanse president ertoe opgeroepen zijn woorden in daden om te zetten.

Onderweg naar India doet Powell vandaag Afghanistan aan om met de interim-regering te spreken over de wederopbouw van het door oorlog vernietigde land. Voorts zal de minister naar Nepal reizen om de regering te steunen in de strijd tegen maoïstische rebellen. In Japan zal Powell vervolgens een donorconferentie bijwonen over hulp bij de wederopbouw van Afghanistan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer