Buitenland
Israël wacht vervolgstappen Palestijnen af

JERUZALEM – De Israëlische regering heeft lang geprobeerd te voorkomen dat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties Palestina zou erkennen als staat, maar ze lijkt de strijd te hebben opgegeven.

Alfred Muller
29 November 2012 11:37Gewijzigd op 15 November 2020 00:31
Palestijnen zwaaien met vlaggen en portretten van Abbas, aan de vooravond van de stemming van de Verenigde Naties. Foto EPA
Palestijnen zwaaien met vlaggen en portretten van Abbas, aan de vooravond van de stemming van de Verenigde Naties. Foto EPA

In plaats daarvan probeert Israël ervoor te zorgen dat de gevolgen beperkt blijven. Intussen wacht het de volgende stappen van de Palestijnen af.

De reden van de koersverandering is dat Israël inziet dat het tij niet te keren is. Waarschijnlijk steunen 150 landen het Palestijnse verzoek om verhoging van de status naar niet-lidstaat.

Jeruzalem blijft voorlopig afwachten. De reactie van Israël hangt af van de stappen van de Palestijnen. Als het blijft bij een symbolische statusverhoging, zal Israël waarschijnlijk niets doen, zegt Ilana Stein, adjunct-woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. „We geloven niet dat het een goede stap is, maar zullen waarschijnlijk geen maatregelen nemen.”

Als de Palestijnen de status­verhoging echter gebruiken om de confrontatie aan te gaan en zich agressiever tegenover Israël te gedragen, zal Israël zich beraden op vervolgstappen.

Stein vermoedt dat het een averechts effect zal hebben als de Palestijnen proberen Israëliërs aan te klagen bij het Internationaal Strafhof. Israël ziet dat als stap om de onder­handelingstafel te verlaten.

De Israëlische premier Netanyahu heeft president Abbas herhaaldelijk uitgenodigd om de vredesonderhandelingen voort te zetten. Abbas weigert dit omdat Israël de bouw in de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem niet wil stopzetten. Palestijnen hopen daar een onafhankelijke staat op te richten. Er zijn geen aanwijzigingen dat Abbas het vredesoverleg na de statusverhoging wil hervatten. Stein: „We denken dat dit een manier is om onderhandelingen te vermijden. Abbas begrijpt dat hij bij onderhandelingen compromissen moet sluiten.”

Volgens berichten in de Israëlische media heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Clinton, er vorige week bij premier Netanyahu op aangedrongen geen strafmaatregelen te nemen. Deze zouden kunnen leiden tot de ineenstorting van de Palestijnse Autoriteit.

Bij het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken was woensdagmiddag nog niet bekend welke Europese staten de statusverhoging steunen. Volgens media zullen sommige EU-lidstaten het Palestijnse verzoek steunen, terwijl andere het afwijzen of zich van stemming zullen onthouden.

In 1947 stemde de Algemene Vergadering ook op 29 november over het belangrijke delingsplan, dat Palestina verdeelde in een Joodse en een Arabische staat. De Joden vierden daarop feest. De verwachting is dat er donderdagavond feest gevierd zal worden in de Palestijnse steden en delen van Jeruzalem.

Lang niet iedereen in Israël keurt het Palestijnse initiatief af. Donderdagavond zal in Tel Aviv een aantal Israëliërs een oproep doen de staat te erkennen. Dr. Alon Liel, voormalig directeur-generaal op het ministerie van Buitenlandse Zaken, zei in een door de vredesgroep Gush Shalom verspreide verklaring: „De geavanceerde technologieën van de antiraketraket Iron Dome kunnen Israël beschermen tegen Hamasraketten, maar niet tegen de politieke bijziendheid van Israëls leiders.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer