Geestelijk leiders scharen zich achter Romney
„Stem niet op Obama, stem niet op Romney, stem op Jezus.” Dat advies geeft de Amerikaanse internetevangelist Bill Keller zijn landgenoten die dinsdag naar de stembus gaan om een president te kiezen. „Beide kandidaten deugen niet”, is zijn stellige overtuiging.
Het is geen wonder dat God ons land bezoekt met allerlei plagen, vindt Bill Keller. „Als zelfs vooraanstaande christelijke leiders zoals Billy Graham en David Barton er geen bezwaar in zien om te zeggen dat je gerust je stem kunt uitbrengen op een van de kandidaten. Obama en Romney zijn beiden dienaren van Satan. Christenen sluiten zo op het punt van politiek een onaanvaardbaar compromis en dienen dus de Baäl. God kan dat niet door de vingers zien.”
Keller –geen familie van de ook in Nederland bekende predikant uit New York– raakt duidelijk opgewonden als hij spreekt over de omslag die veel evangelicale leiders de laatste maanden hebben gemaakt. „Tot goed drie maanden geleden was een mormoon zoals Romney absoluut onaanvaardbaar als president. Nu gaat de ene na de andere predikant overstag. Bij gebrek aan beter. Maar ze doen daarmee zo veel water bij de wijn dat de christelijke smaak helemaal weg is.”
Het dilemma waar veel evangelicals voor staan, begrijpt Keller heel goed. „Obama is het beslist ook niet. Die heeft zo veel christelijke waarden afgebroken dat je hem absoluut niet kunt steunen. Maar Romney hangt een duivelse leer aan. Het mormonisme is een dwaalleer, een sekte.”
Jarenlang stonden mormonen inderdaad in een kwade reuk bij de orthodoxe christenen in de VS. Talloze brochures waarschuwden voor de dwaalwegen van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, zoals zij zichzelf officieel noemen.
Zeer recent heeft de grootste Amerikaanse evangelist van de 20e eeuw, Billy Graham, zijn jarenlange stelling dat mormonen dwalen ingetrokken. Tegen zijn gewoonte in –Graham sprak zich nooit uit voor een kandidaat– heeft de hoogbejaarde evangelicale leider nu zijn steun aan Romney gegeven. Een omslag dus in dubbele zin.
Dr. Robert Jeffress, predikant van de First Baptist Church in Dallas (Texas), maakte dezelfde move. Juist vanwege de groeiende mormoonse kerk in zijn stad waarschuwde hij geregeld voor deze geloofsgemeenschap. „Het is een sekte”, was zijn overtuiging. Om die reden was hij lang tegen de kandidatuur van Romney. Die stelligheid is nu verdwenen. „Beter Romney dan Obama, dat is het minst slecht voor ons land”, vindt hij nu. Wel blijft hij bij zijn standpunt dat het mormoonse geloof een ”verbasterd christendom” is.
Was het tot de Republikeinse conventie van deze zomer zo dat veel evangelicalen bepaald niet geporteerd waren van de kandidatuur van Romney, na zijn nominatie als kandidaat ging de ene na de andere evangelicale leider om. Bedekt of openlijk spraken zij hun steun voor Romney uit. Die ommezwaai had niet zozeer te maken met plotseling ontdekte kwaliteiten van Romney, maar was veel meer ingegeven door de afkeer van Obama.
„Obama is de grootste sloper van christelijke waarden uit de Amerikaanse geschiedenis”, zegt Jeffress met voor hem ongekende felheid. Wie de Texaanse predikant heeft horen preken, weet dat hij gewoonlijk op bedaarde toon analyseert en doceert. Maar in dit geval lijkt de adrenaline bij hem omhoog te schieten.
Om zijn stelling te onderbouwen komt de baptistenvoorganger uit Dallas met twee voorbeelden uit het achterliggende jaar. In oktober vorig jaar heeft Obama’s minister van Justitie voor het hooggerechtshof in de zaak van een evangelisch-lutherse school onomwonden uitgesproken dat scholen en kerken verplicht mogen worden om homoseksuele docenten en kerkelijk werkers in dienst te nemen. „Dat is een brute aanslag op de vrijheid van godsdienst. Weliswaar verwierp het hooggerechtshof de eis. Maar het standpunt van Obama is duidelijk. Kerken en scholen kunnen gedwongen worden de staatsideologie te gehoorzamen. En dat nota bene in een natie die ooit is gesticht door mensen die godsdienstvrijheid begeerden.”
Het tweede voorbeeld dat Jeffress noemt is dat Obama in mei van dit jaar publiek zijn steun uitsprak voor het homohuwelijk. „Voor mensen die de Bijbel serieus nemen, is dat onbegrijpelijk en onaanvaardbaar”, zegt Jeffress. Hij wijst erop dat de president door die publieke uitspraak veel steun verloren is onder evangelicale hispanics en Afro-Amerikanen. „Ik heb in mijn gemeente veel mensen uit minderheidsgroepen. Zij steunden in 2008 Obama – logisch, voor het eerst een niet-blanke president. Nu vinden deze mensen het erg moeilijk om op Obama te stemmen.”
Jeffress’ conclusies dat Obama in ethisch opzicht de Amerikaanse samenleving geen goed heeft gebracht worden gedeeld door verschillende vooraanstaande evangelicale leiders. Richard Land, jarenlang voorzitter van de ethische commissie van de Zuidelijke Baptisten, sprak zich vorige week onomwonden voor Romney uit. „Voor christenen die vasthouden aan het oude geloof zijn er geen fundamenteler zaken dan de bescherming van het menselijk leven, van de geboorte tot de dood. En de verdediging van het huwelijk als een door God ingestelde verbintenis tussen een man en een vrouw”, schreef hij in zijn blog.
Voor de evangelicaal Gary Bauer weegt ook de houding van Obama tegenover Israël zwaar. „Hij onderschat wat er in de Arabische wereld gaande is en heeft geen oog voor de positie van Israël, die steeds moeilijker wordt.” Bauers steun voor Romney vanwege Obama’s Israëlstandpunt is curieus als men weet dat 59 procent van de Joden in de VS juist Obama steunt. Romney komt bij de zonen van Abraham niet verder dan 35 procent.
Opvallend is ook dat de bekende predikant Rick Warren, die bij de beëdiging van Obama een gebed uitsprak, steeds meer afstand neemt van de zittende president. In april van dit jaar hekelde hij al de proabortuspolitiek van Obama. Het ging hem met name om de verplichting die religieuze organisaties kregen opgelegd om ook anticonceptiemiddelen beschikbaar te stellen, willen zij hun overheidssubsidie behouden. „Het gaat om de vrijheid die elk mens moet hebben om op grond van zijn geloofsovertuiging keuzes te maken. Als een organisatie kiest voor het leven omdat de Bijbel dat leert, moet ze niet gedwongen worden mee te werken aan een middel dat het prille leven doodt. Dat is een aanslag op de vrijheid van godsdienst.” Warren wil ook Romney niet echt steunen. Maar Obama krijgt zijn adhesie zeker niet.
Albert Mohler, de president van het seminarie van de Zuidelijke Baptisten in Louisville en vooraanstaand opinieleider, spreekt zich evenmin expliciet uit voor Romney. Maar hij heeft wel scherpe kritiek op Obama, vooral vanwege zijn steun aan het homohuwelijk. Om te bewijzen dat de Democraten op ethisch terrein erg aan het schuiven zijn, wijst Mohler er op dat president Clinton (Democraat) in 1996 de Defense of Marriage Act tekende. Deze wet, die een grote meerderheid kreeg in het Congres, bevestigde dat de Amerikaanse regering het huwelijk uitsluitend ziet als een verbintenis tussen een man en een vrouw. Geen staat zou gedwongen worden om een homohuwelijk dat in een andere staat was gesloten, te erkennen. „Heel opvallend is dat zestien jaar later dezelfde Clinton zijn steun uitsprak voor Obama, die druk bezig is deze wet krachteloos te maken.” De keus is volgens daarom Mohler niet moeilijk als men weet dat de Republikeinen nog steeds de traditionele visie op het huwelijk huldigen. Eenzelfde ontwikkeling ziet de baptistenleider op het gebied van abortus. „De ene partij wil eigenlijk geen enkele abortus wettelijk toestaan, de andere partij wil alle abortussen legaliseren.”
Wie er dinsdag zal winnen, weten we morgen. Maar voor de meerderheid van de evangelicalen is het helder: Obama moet het niet zijn. Dan maar Romney.