John Bunyan Stichting stelt schilderijen tentoon
KOOTWIJKERBROEK – Vele tientallen schilderijen vervaardigde de –in 2010 overleden– Rijssense kunstschilder Albert Wessels voor de John Bunyan Stichting. Ook illustrator Adri Burghout uit Meeuwen maakte er inmiddels heel wat. Een deel van hun werk is vanaf volgende week te zien in Kootwijkerbroek.
Christen, Christinne, Hopende, „medepelgrim Vrezende”; maar ook de jonge Samuël, in luisterhouding. „Spreek, want Uw knecht hoort.” In totaal 250 schilderijen hangen er, op de eerste etage van de bedrijfsloods van A. van de Braak in Kootwijkerbroek. Een deel is van de hand van Wessels, een deel nam Burghout voor zijn rekening.
En dit zijn nog lang niet alle exemplaren die zij voor de stichting maakten. „We hebben alleen al 466 schilderijen van de geschiedenissen in de Bijbel”, zegt Van de Braak (71), in het dagelijks leven opticien. „Maar dit zijn de schilderijen die we tentoon willen stellen. Een selectie vanuit al onze uitgaven.”
De John Bunyan Stichting werd 22 jaar geleden opgericht, met als belangrijk doel „mensen, gezinnen, de Bijbel te laten lezen, weer te laten lezen.” Van de Braak laat een aantal uitgaven van de stichting zien. Evangelisatiemateriaal, in vijftien talen. „Of hier, het ”Groot Bijbels Dagboek voor Jong en Oud” van B. J. van Wijk, voorzien van illustraties van Albert Wessels. De gedachte is dat mensen juist door die illustraties sneller zo’n boek zullen gaan lezen.”
Door de jaren heen verschenen meerdere publicaties, waaronder diverse navertellingen van Bunyans ”Christenreis”, ”Christinnereis” en ”Heilige Oorlog”. „Dit boekje is van J. de Jager, ”Lezen in de Christinnereis”.” Het is het laatste dat de plaatsvervangend rector van het Van Lodenstein College in Amersfoort schreef, kort voor zijn overlijden.
Ook A. C. H. van Vuuren, medewerker van de stichting, wijdde een boek aan ”De Christenreis” – „verteld en uitgelegd voor kinderen.” Op dit moment wordt de Duitse vertaling gereedgemaakt voor verspreiding. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met de stichting Vrienden van Heidelberg en Dordrecht.
Opvallend is dat de meeste illustraties in dit boek, van Adri Burghout, zijn geënt op de Bijbel, anders dus dan die in bekende oude(re) uitgaven van Bunyans bekendste werk. Van de Braak: „We doen dit de laatste jaren steeds vaker, bewust, in het licht van onze voornaamste doelstelling: mensen bij de Bijbel brengen. Daarom staan er in onze nieuwste uitgaven ook gespreksvragen en verwijzingen naar te lezen Bijbelgedeelten. Waarbij we dan uitgaan van de editie van de Gereformeerde Bijbelstichting.”
Het allermooiste, zegt hij, „zou zijn als op deze manier, laat ik het zo zeggen, de huisgodsdienst onder ons weer meer ging leven. Want eigenlijk zou je daar met kinderen van drie tot vijf jaar al mee moeten beginnen – voordat ze op een leeftijd komen dat de wereld gaat trekken. En dan zullen ze misschien zitten draaien en rondkijken terwijl je aan het voorlezen bent, maar toch pikken ze vaak veel meer op dan je denkt.”
Meermalen exposeerde de stichting de afgelopen jaren werk van Wessels en later ook Burghout, in verzorgingsinstellingen, kerken of scholen. Daar komt nu een einde aan. Volgende week donderdag wordt de tentoonstelling in Kootwijkerbroek geopend. „We hopen dat mensen, gezinnen, scholen, ons straks hier weten te vinden.”
Van de Braak toont enkele schilderijen uit vroeger tijden, van de hand van andere illustratoren. „Ook toen konden ze al prachtig schilderen.” Te zien zijn ook geborduurde afbeeldingen, werk van een predikantsweduwe. Her en der staan boeken – oude en nieuwere werken van en over Bunyan, ”Blikken in Bunyan’s Pelgrimsreize” van dr. J. H. Gunning onder meer.
Idee om hier, ooit, een Bun-yanmuseum in te richten? „Dat vergt toch nog wel wat meer. Nee, dat zie ik er nog niet van komen.”
De expositie is vanaf volgende week op zaterdag te bezichtigen, om de twee weken, van 10.00 tot 16.00 uur. De toegangsprijs bedraagt 2 euro voor volwassenen; kinderen kunnen gratis naar binnen. Meer informatie: 0342-461552 (A. van de Braak). www.bunyanstichting.nl