Gezondheid
Beknelde zenuw; klamme handen; endometriose

Na een knieoperatie en revalidatietherapie heb ik (vrouw, 88, vrij energiek maar nu erg beperkt door pijn) last gekregen van een beknelde zenuw in mijn onderrug. De pijn straalt uit naar de billen, knieholte en kuit. Ik heb erg veel pijn bij het opstaan ’s morgens, in de loop van de dag zakt het wat af door medicijnen (Zaldiar en Nortrilen). Is het mogelijk van die pijn af te komen?

Foto SXC.hu
Foto SXC.hu

Een beknelde zenuw in de onderrug kan veel pijn veroorzaken. Bij ongeveer 80 tot 85 procent van de patiënten met dit probleem gaat de pijn vanzelf weer over binnen twee tot drie maanden. Bij de rest kan de pijn hardnekkig zijn. Bij jonge patiënten wordt dan meestal geopereerd.

Op uw leeftijd is een operatie af te raden, omdat de kans op nare complicaties bij het ouder worden heel erg groot is. Als de klachten inderdaad hardnekkig zijn, is het verstandig om door middel van een MRI-scan van de rug vast te stellen waar de zenuw precies bekneld zit.

Op een pijnpolikliniek kan daarna met een plaatselijke injectie de beknelde zenuw verdoofd worden. Soms moet na verloop van tijd deze behandeling nog eens herhaald worden, maar vaak is het resultaat blijvend. Een bijkomend voordeel van zo’n plaatselijke behandeling is dat met vervelende medicijnen als Zaldiar en Nortrilen gestopt kan worden.

Dr. H. Kerkhoff, neuroloog


Voor de meeste mensen is het geen probleem om andere mensen een hand te geven. Bij mij is dat anders. Waarom? Omdat ik altijd klamme, zweterige handen heb. Handen regelmatig wassen helpt niet, want al heel snel is het weer mis. Dit geldt trouwens ook voor mijn voeten. Weet u iets waardoor ik dit kan tegengaan?

Hyperhidrosis is overmatig zweten of transpireren. Bij sommige mensen is de zweetproductie zo hoog dat ze hiervan hinder ondervinden in het dagelijks leven. Het kan zelfs belemmerend werken bij sociale contacten, bijvoorbeeld omdat men geen hand meer durft te geven.

De oorzaak is onbekend. Vaak komt het probleem ook bij andere familieleden voor. Soms is het een onderdeel van een ziekte (schildklier, hormonen (overgang)) of een bijwerking van medicijnen.

Behandeling is mogelijk met aluminiumchloride. Dit stofje kan een aantal malen per dag op de handen aangebracht worden. Het verstopt de buisjes van de zweetklieren. Een andere aanpak is iontoforese. Dit is een methode waarbij de handen en voeten drie keer per week gedurende een kwartier worden ondergedompeld in water waar een zwakke elektrische stroom doorheen wordt geleid. Dit vermindert de overmatige zweetproductie.

Een derde optie zijn botuline-injecties. Botuline blokkeert de prikkeloverdracht bij de overgang van zenuw naar zweetklier. Hierdoor stopt de zweetproductie.

J. A. Spaan, huisarts


Na jaren werd ik zwanger, direct nadat ik een antibioticakuur had gehad. In het verleden is een lichte vorm van endometriose geconstateerd en behandeld. Kan de kuur verband houden met het ontstaan van de zwangerschap?

Bij endometriose groeit er baarmoederslijmvlies (endometrium) op plaatsen waar dit niet hoort, bijvoorbeeld in de eileiders en in de buikholte.

Endometriose, ook in een lichte vorm, maakt het zwanger worden moeilijker. Antibioticagebruik op zich vergroot de kans op een zwangerschap niet.

Ik weet niet of u in verband met de endometriose medicatie gebruikte, zoals bepaalde hormonen. Die hormonen, zoals progestativa of een combinatiepreparaat van oestrogenen en progestativa, worden vaak gebruikt als geneesmiddelen die endometriose moeten tegengaan.

Tijdens het gebruik van die hormonen wordt de eisprong onderdrukt. Sommige antibiotica remmen eventueel de werking van die hormonen; het gevolg kan dan een onverwachte eisprong betekenen. Op die manier kan dus een zwangerschap optreden!

Dr. A. Logmans, gynaecoloog-oncoloog

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer