Buitenland
Terreurverdachte Toulouse doodgeschoten door politie

TOULOUSE – Mohamed Merah, verdacht van een serie moorden die Frankrijk schokte, is dood. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant donderdag bevestigd.

Redactie digitale media
Speciale eenheden bij het huis van Merah in Toulouse. Foto EPA
Speciale eenheden bij het huis van Merah in Toulouse. Foto EPA

Volgens Guéant sprong Merah door het raam van zijn appartement terwijl hij op de politie schoot. Hij is omgekomen door de kogelregen van de politie. Dat gebeurde toen speciale politietroepen van het appartement in Toulouse binnengingen waar Merah zich al meer dan een dag verschanste. Tijdens de inval raakte een agent „redelijk ernstig” gewond. Twee anderen zijn in shock, aldus een woordvoerder. Eerder was gemeld dat drie agenten gewond waren geraakt.

„Op het moment dat een camerasonde de badkamer in werd gestuurd, kwam de moordenaar uit de badkamer, terwijl hij met extreem geweld vuurde”, aldus Guéant. Volgens de minister schoot Merah met verschillende vuurwapens tegelijk.

„Uiteindelijk sprong Mohamed Merah uit het raam met zijn wapen in zijn hand, terwijl hij doorging met schieten. Hij werd dood aangetroffen op de grond”, aldus de minister.

Het was de bedoeling hem levend in handen te krijgen. De politie had echter sinds woensdagavond geen contact meer met hem en het was onduidelijk of hij nog leefde, nadat twee schoten waren gehoord.

Merah heeft gezegd dat hij achter de schietpartij zat bij een joodse school maandag. Daarbij vielen in totaal vier doden, onder wie drie jonge kinderen. Ook schoot hij drie Franse militairen van Noord-Afrikaanse afkomst dood.

De 23-jarige Fransman van Algerijnse afkomst was naar eigen zeggen lid van al-Qaeda. Met de moorden wilde hij de dood van Palestijnse kinderen wreken en de aanwezigheid van Franse militairen in Afghanistan vergelden, vertelde hij de politie woensdag.

Minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant wees de storm van kritiek op de veiligheidsdienst af. Hij zei woensdag dat Merah een eenling was die enkel extremistische ideeën lanceerde en dat was niet genoeg om hem aan te pakken. In het kader van de acties tegen Merah zijn ook zijn moeder, zijn broer Abdelkader (29) en diens vriendin aangehouden. De politie is nog op zoek naar een vrouw die naar het zich laat aanzien maandag met Meraheen geëmotioneerd telefoongesprek voerde vanuit een trein bij Parijs.

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft gezegd dat er juridisch moet kunnen worden opgetreden tegen mensen die geregeld jihadistenwebsites bezoeken of naar het buitenland gaan om geïndoctrineerd te worden.

Schietpartijen

Merah eiste eerder de drie recente schietpartijen in Toulouse en omgeving op. Een daarvan was afgelopen maandag bij een joodse school. Drie jonge kinderen en een leraar kwamen om het leven. Zij zijn woensdag begraven in Jeruzalem. Daarnaast zei Merah dat hij vorige week drie Franse militairen heeft doodgeschoten.

Merah beweerde lid te zijn van terreurnetwerk al-Qaeda en getraind is in Afghanistan en Pakistan. Met de aanslagen zou hij wraak hebben willen nemen voor de dood van Palestijnse kinderen. Volgens het Franse Openbaar Ministerie wilde hij woensdag opnieuw toeslaan; hij zou een militair en twee agenten hebben willen vermoorden.

De politie kwam Merah op het spoor na de eerste moord in Toulouse, op zondag 11 maart. Het slachtoffer was een 30-jarige militair, die zijn motor op internet te koop had aangeboden. Merah maakte per e-mail een afspraak met de verkoper en schoot hem daar dood. De politie achterhaalde het IP-adres van de computer die Merah gebruikte om de mail te versturen.

Ook Merahs broer was misschien betrokken bij de aanslagen. De politie heeft hem daarom woensdag opgepakt. Volgens rechercheurs sympathiseerde hij met radicale moslims. In de auto van de broer zijn mogelijk explosieven gevonden. Ook de moeder van Merah en de vriendin van de broer zijn gearresteerd.

Na de aanslag op de joodse school zeiden getuigen dat de schutter een camera in een harnas op zijn borst droeg. Daarmee zou hij de aanslagen hebben gefilmd. Volgens de aanklager is er een camera van Merah teruggevonden. Onderzoek moet uitwijzen of hij die heeft gebruikt bij de aanslagen.

Enkele uren voordat de politie Merahs huis omsingelde, kreeg de tv-zender France 24 een telefoontje van een man die claimde achter de aanslagen te zitten. Hij zei de schietpartij op de joodse school te hebben gefilmd en de opnames snel op internet te plaatsen. Het is nog niet duidelijk of Merah de beller is.

Kandahar

Merah heeft enkele jaren geleden mogelijk in een gevangenis in de Zuid-Afghaanse stad Kandahar gezeten. Hij zou in 2008 zijn ontkomen, toen de radicale Taliban het complex aanvielen. Dat heeft het hoofd van de gevangenisautoriteiten in Kandahar woensdag gezegd.

Volgens de gevangenischef is Merah in december 2007 gearresteerd en veroordeeld tot 3 jaar cel, omdat hij bommen had geplaatst in de provincie Kandahar. De gouverneur van Kandahar spreekt het bericht echter tegen. „Veiligheidstroepen in Kandahar hebben nooit een Franse burger met de naam Mohamed Merah opgepakt”, zei zijn woordvoerder.

Ook Merahs advocaat in Frankrijk ontkent de arrestatie in Afghanistan. Volgens de raadsman zat Merah van december 2007 tot september 2009 in Frankrijk een gevangenisstraf uit voor een gewelddadige overval, en kon hij dus niet in Kandahar zijn geweest toen de gevangenen massaal uitbraken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer