Kabinet stemt in met boerkaverbod
DEN HAAG – Mensen die op straat een boerka, een bivakmuts of een integraalhelm dragen, kunnen straks een boete tegemoet zien. Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met een verbod op gezichtsbedekkende kleding.
Minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) noemde vrijdag na afloop van de ministerraad het boerkaverbod „van onvoorstelbaar groot belang.” Ze zei het heel belangrijk te vinden dat mensen elkaar in een open samenleving open benaderen.
Op het dragen van een boerka of nikab (gezichtssluier) staat een boete van maximaal 380 euro.
Een boerka bedekt het hele lichaam, ook de ogen zijn niet zichtbaar. De vrouw kijkt bij een boerka door een soort gaas, waardoor zij zelf wel kan kijken, maar niet bekeken kan worden.
Volgens het kabinet biedt het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens de ruimte de vrijheid van godsdienst enigszins in te perken als dit in het belang is van de openbare orde.
Carnavalsvierders en sinterklazen hoeven zich geen zorgen te maken als ze onherkenbaar de straat op gaan.
Het wetsvoorstel is in september door toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Donner (CDA) voor advies naar de Raad van State gestuurd. Dat advies is in november uitgebracht.
Volgens de GPD-bladen eerder deze week, wil het kabinet de indruk vermijden dat Donner over zijn eigen wetsvoorstel adviseert. Hij begint volgende week namelijk als vicevoorzitter van de Raad van State. Vandaar dat het kabinet nog deze week moest beslissen, al was de Raad van State naar verluidt erg kritisch over het voorstel.
Frankrijk was in april 2011 het eerste Europese land met een boerkaverbod. België volgde dit voorbeeld niet veel later.
Arie Slob van de ChristenUnie reageerde via twitter kritisch op het verbod.
Wilders is erg verheugd met de nieuwe wet.
Lees ook:
Gezichtsbedekking geen hoofdzaak in de islam
Verbod op de boerka is een schijnoplossing, vindt onderzoekster Lettinga