Cultuur & boeken
Jubileumuitgave Historische Reeks Land van Heusden en Altena

”Sprekend verleden” is de titel van deel 20 van de Historische Reeks Land van Heusden en Altena. De gelijknamige stichting kreeg het voor elkaar om vanaf 1991 jaarlijks een historisch boek samen te stellen over de regionale geschiedenis. In november verscheen een jubileumuitgave. Het boek bevat uiteenlopende onderwerpen, met soms saillante aspecten.

Wat de kerkhistorie betreft richt ds. G. Hamoen ditmaal met ruim zeventig bladzijden de schijnwerpers op ds. B. Moorrees, predikant te Wijk (1815-1816 en van 1831-1851). Hij volgde daar de bekende ds. D. A. Detmar op. Uitgebreid komt de visie van Moorrees op zijn voorganger aan de orde. Hij wist tijdens de Afscheiding zijn gemeente in de vaderlandse kerk te houden. Daardoor bleef Wijk (bij Heusden) tot 2004 gevrijwaard van enige kerksplitsing.

Desondanks raakte ds. Moorrees in een spraakmakend en langdurig conflict met gemeentelid Nicolaas Bouman. De onenigheid haalde zelfs de landelijke pers. De auteur neemt de lezer en passant mee naar de plattelandseconomie van de eerste helft van de 19e eeuw in het dorp.

Een hoofdstuk dat eruit springt is ook: ”Jeugdherinneringen van H. J. Blacquière aan Genderen”, verzorgd door dr. C. de Gast. Blacquière was de auteur van het boek ”De boeren van Kleidorp”. Opnieuw komen in het verhaal ”Mijn voorgeslacht” de standsverschillen van die dagen naar voren, met name bij het kroningsfeest van koningin Wilhelmina (1898). Bouw, bewoning en strijd rond de kastelen Loevestein en Dussen komen eveneens aan de orde.


Boekgegevens

”Sprekend Verleden”, door Cees de Gast en Johan Molegraaf (eindred.); uitg. Historische Reeks Land van Heusden en Altena (deel 20), Woudrichem, 2011; ISBN 978 90 806275 0 5; 286 blz.; € 19,50.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer