Economie
Rechtbank akkoord met faillissement Saab

STOCKHOLM (ANP/RTR) – Een Zweedse rechtbank heeft het faillissement van Saab geaccepteerd. Dat heeft de rechtbank maandag bekendgemaakt.

Foto EPA
Foto EPA

De noodlijdende Zweedse autofabrikant vroeg de rechtbank eerder op de dag het faillissement van het bedrijf uit te spreken.

Door geldgebrek kwam de productie van Saab in het voorjaar stil te liggen. Ook kon het bedrijf lange tijd met moeite de lonen van de 3500 werknemers in de fabriek in Trollhattan betalen. De lonen over november zijn nog niet uitgekeerd.

Om Saab uit het slop te trekken, werd contact gelegd met de Chinese autobedrijven Youngman en Pang Da om Saab over te nemen. Die overname werd echter tegengehouden door voormalig Saabeigenaar General Motors (GM) die nog een belang heeft in de onderneming. Volgens Swedish Automobile kon Youngman niet voldoende financiering leveren na de afwijzing door GM.

Bestuursvoorzitter Victor Muller van Swedish Automobile, het moederbedrijf van Saab en Spyker Cars, zei in een toelichting dat investeerders interesse hebben getoond in Saab. Hij denkt niet dat Youngman zich opnieuw meldt na „de klap in het gezicht” van GM.

De eventuele nieuwe eigenaar van Saab moet een licentieovereenkomst sluiten met GM. Saab heeft ook eigen technologie, maar die is volgens Muller pas over anderhalf jaar klaar voor gebruik. Tot die tijd zou de mogelijke nieuwe eigenaar dus niet op eigen houtje kunnen produceren.

Muller zei ook zijn persoonlijke investering van 13 miljoen euro in Swedish Automobile als verloren te beschouwen.

Muller tekende enkele maanden geleden een intentieverklaring om Spyker Cars aan de Amerikaanse investeerder North Street Capital te verkopen. Deze transactie is echter van de baan. Muller voert nog wel gesprekken met een andere partij. Mocht hij er niet in slagen om Spyker Cars te verkopen, dan zet Muller het merk mogelijk voort onder Swedish Automobile. Het is echter de vraag of hij zelf nog geld kan vrijmaken om in Spyker Cars te investeren.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer