Economie
Merkel: Griekenland krijgt pas hulp na handtekening

BERLIJN (AP) – Griekenland kan alleen een nieuw deel van de noodhulp krijgen als er een handtekening staat onder de aangekondigde bezuinigingen. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel woensdag gezegd. Griekenland heeft de zesde tranche van acht miljard euro onder meer nodig om salarissen te kunnen uitbetalen.

Merkel. Foto EPA
Merkel. Foto EPA

De zesde tranche is onderdeel van het eerste Griekse noodpakket van 110 miljard euro, waarover de Europese regeringsleiders het in mei vorig jaar eens werden. Eind oktober besloten zij een tweede pakket van nog eens 130 miljard euro toe te kennen aan Griekenland. Voorwaarde is wel dat Griekenland flinke bezuinigingen doorvoert.

Merkel wil nu handtekeningen zien van de Griekse coalitiepartijen onder dit bezuinigingspakket voordat opnieuw geld wordt overgemaakt. De leider van de conservatieven, Antonis Samaras, zei eerder dat een handtekening volgens hem niet nodig is. De steun aan de eerder deze maand aangetreden eenheidsregering onder leiding van Lucas Papademos zou genoeg moeten zijn.

Dinsdag gaf minister van financiën Jan Kees de Jager aan dat Griekenland zich door het politiek gesteggel „buitenspel aan het zetten is.” In een heimelijke bijeenkomst met Finland en Duitsland is volgens hem overeengekomen dat als een oplossing uitblijft, de geldkraan dichtgaat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer