Economie
Merkel: Politiek moet crisis oplossen

BERLIJN (ANP/RTR) – Europese politici moeten de schuldencrisis oplossen en mogen niet verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) dat voor hen doet. Dat stelde de Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag op een industriecongres in Berlijn.

Foto EPA
Foto EPA

„Ik ben ervan overtuigd dat alleen politieke oplossingen deze situatie kunnen verhelpen”, aldus Merkel. „Een doorbraak naar een nieuw Europa kan alleen plaatsvinden als we onze verdragen aanpassen.”

Politici die denken dat de ECB de crisis kan oplossen, zitten er volgens Merkel naast. Zelfs als de centrale bank de rol van redder in nood op zich zou nemen, zou dat de crisis niet verhelpen, stelde ze.

De afgelopen maanden is de spanning over de rol van de ECB in de bestrijding van de crisis sterk opgelopen. Vooral Frankrijk dringt aan op een grotere rol van de centrale bank bij het beteugelen van de onrust op de markten. Duitsland ziet dit echter niet zitten, omdat het land vreest dat de ECB daarmee zijn onafhankelijke positie kan verliezen.

De bondskanselier herhaalde haar wens voor een Europese controle op de begrotingen van landen. Europese instituties zouden daarbij de mogelijkheid moeten krijgen in te grijpen als de tekortregels worden geschonden. „Dit kan worden beperkt tot de eurolanden, door protocollen aan te nemen. Dat zou slechts een kleine verandering zijn van het EU-verdrag”, stelde ze.

Merkel riep EU-landen die de euro niet gebruiken, zoals Groot-Brittannië en Polen, echter ook op open te staan voor meer samenwerking. „Er zijn veel goede redenen om de EU van 27 leden verder te integreren, in plaats van alleen de eurozone van 17 landen. We nodigen zo veel mogelijk landen uit om met ons te werken aan de euro.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer