Kerk & religie
Naar de kerk in bioscoop Babylon

BERLIJN – Konstantin von Abendroth stichtte zes jaar geleden in het centrum van Berlijn een gemeente. Iedere zondagmorgen is er om elf uur kerk in bioscoop Babylon aan de Rosa-Luxemburg-Platz. En ’s avonds in een café.

Bioscoop Babylon aan de Rosa-Luxemburg-Platz in Berlijn. Foto EPA
Bioscoop Babylon aan de Rosa-Luxemburg-Platz in Berlijn. Foto EPA

Von Abendroth geeft samen met Christian Nowatzky leiding aan de gemeente, die de naam ”Berlinprojekt” draagt. „We hebben iedere week zo’n 450 bezoekers”, vertelt Von Abend­roth in de wandelgangen van het congres ”The Gospel and the City” in de Berlijnse wijk Dahlem. „Dat is naar Duitse begrippen vrij veel.”

De kerk trekt vooral jonge mensen tussen de 20 en de 40 jaar. „In de stad hebben mensen het altijd druk. We willen een gemeenschap zijn waar zij zich thuis kunnen voelen. Tegelijkertijd richten we ons op de verdieping van het geloof. Belangrijke thema’s die we aan de orde stellen, zijn relaties en identiteit. Veel jongeren worstelen daarmee.”

Liefdevol

Berlinprojekt is een dochter­gemeente van Redeemer Presbyterian Church in New York. Nowatzky verbleef een jaar in de kerk van Tim Keller; Von Abendroth was betrokken bij Redeemer in Toronto, Canada. Wat hebben ze daar geleerd? Von Abendroth: „Allereerst om de stad lief te hebben. Maar ook dat we niet bang hoeven te zijn voor de stad, omdat we een grote en liefdevolle God hebben. Van Keller leerden we dat preken niet alleen op christenen gericht moeten zijn. Ook mensen die van niets weten, moeten ze kunnen begrijpen.”

Kunstenaars

In Berlijn lopen nog meer gemeentestichtingsprojecten, zoals in de wijk Kreuzberg. Dit stadsdeel telt veel jongeren, artiesten, fotografen en kunstenaars, maar weinig christenen. Van de 150.000 mensen gaan er wekelijks niet meer dan 500 naar de kerk.

Fridtjof Leemhuis begon twee jaar geleden samenkomsten te beleggen in een huiskamer. Daar kwamen tien mensen op af. Nu zijn dat er dertig tot zestig. „En elke week zie ik weer nieuwe gezichten”, zegt hij. „En daarmee is het aantal christenen in Kreuzberg met zo’n 10 procent gestegen.”

Wat Von Abendroth betreft, komen er nog meer kerkplantingsprojecten bij in de Duitse hoofdstad. „Dat is een volgende stap. We willen niet alleen onze eigen wijk dienen, maar de hele stad.”

Dit is het tweede deel van een drieluik over kerkplanters in Europese steden. Morgen deel 3.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer