BERLIJN - Gemeentestichters in grote steden in Europa stuiten op allerlei bezwaren tegen het christelijk geloof. Waar zij vaak tegenaan lopen, is dat voor veel mensen de Bijbel en het christendom niet relevant is.
Meer dan 120 predikanten, voorgangers en gemeentestichters uit Europa bogen zich dinsdagmiddag tijdens het congres ”The Gospel and the City” (”Het Evangelie en de stad”) in Berlijn in kleine groepen over de vraag welke bezwaren tegen het christelijk geloof zij het vaakst tegenkomen. Zo blijken veel buitenkerkelijken problemen te hebben met het begrip zonde, het bestaan van God en de relevantie van het christelijk geloof.
Bezwaren
Voorafgaand aan de groepsbesprekingen somde de Amerikaanse predikant Tim Keller, schrijver van het boek ”In alle redelijkheid. Christelijk geloof voor welwillende sceptici”, zeven belangrijke bezwaren van niet-christenen op. Een daarvan is het verwijt dat christenen zeggen dat ze de enige ware religie hebben. Maar ook de critici hebben een eigen geloof, aldus Keller. „Maar daar zijn ze vaak zelf niet van bewust. Zo iemand gaat ervan uit dat zijn relativistische visie waar is en hij probeert anderen daartoe te bekeren.”
Veel niet-christenen geven aan niet te kunnen geloven in een God die kwaad en lijden toestaat. „Maar als je stopt met geloven in God, wordt het probleem van het kwaad in deze wereld nog groter”, denkt Keller. „Dan wordt waarheid relatief en het staat iedereen vrij zelf te bepalen wat goed en wat fout is.”
Het Evangelie geeft geen antwoord op alle vragen over het lijden. „Het vertelt wél dat God mens werd, dat Hij al het lijden kende, en aan het kruis ging. Het Evangelie bewijst dat God zorgt voor hen die lijden.”
Andere mensen vinden christenen fundamentalistisch en gewelddadig. Keller verwees naar de theoloog Miroslav Volf, een Kroaat die getuige was van het geweld op de Balkan aan het begin van de jaren negentig. „Hij stelt dat voor christenen die geweld plegen, het christendom maar een vernisje is. De oplossing is niet minder christendom maar méér, en dieper.”
Volgens veel sceptici zijn christenen kleingeestig en mogen ze niets. Keller stelde echter dat het christendom geen dwangbuis is. Bepaalde ‘beperkingen’ werken juist bevrijdend. „Een jongen van een meter zestig die zestig kilo weegt, moet geen rugbyspits willen worden. Hij loopt tegen de fysieke werkelijkheid aan. Discipline en beperkingen bevrijden ons alleen als ze passen bij de werkelijkheid van onze aard en capaciteiten.”
Arrogantie
„Voor veel mensen in Nederland is het Evangelie niet relevant meer”, zegt een gemeentestichter uit Amsterdam. Keller: „Ik heb het idee dat de vijandigheid tegen het Evangelie in Europa groter is dan in de Verenigde Staten. Het is daarom heel belangrijk hoe je als christen leeft en spreekt. Doe dat niet op een arrogante manier, maar laat mensen voelen dat ze het gesprek met je kunnen aangaan. Bouw een relatie op, toon interesse en er zal zeker een moment komen waarop je over het geloof kunt spreken.”
Veel mensen in Europa kennen geen enkele orthodoxe, evangelicale christen. „Laten zien dat het christendom relevant is voor het hele leven.”