Kerk & religie
Roep om stichting nieuwe kerken

AMSTERDAM – Terwijl veel kerken in grote steden moeite hebben om het hoofd boven water te houden, worden in dezelfde plaatsen nieuwe gemeenten gesticht. Volgens „kerkplanter” Martin de Jong is dat laatste nodig om nieuwe groepen mensen in verschillende stadswijken met het Evangelie te bereiken. Tegelijkertijd moeten de ‘oude’ gemeenten worden ondersteund.

Kerkredactie
Foto EPA
Foto EPA

„Het zou prachtig zijn als de bestaande kerken in grote steden twee keer zo groot zouden worden”, zegt De Jong, lid van de christelijke gereformeerde kerk Via Nova in Amsterdam en van het kernteam van ”Amsterdam in Beweging voor Jezus Christus”, een partnerschap van kerken. „Maar daarmee bereik je nog steeds niet bepaalde groepen mensen. Kerken zouden moeten kijken waar ze nieuwe initiatieven kunnen ontplooien om ook daar het Evangelie te brengen.”

Als voorbeeld noemt De Jong de Grace Church in Amersfoort. Deze internationale kerk is in 2009 ontstaan vanuit de christelijke gereformeerde Ichthuskerk en de gereformeerd vrijgemaakte Westerkerk in die stad. „Onlangs zijn er in de Grace Church drie ex-moslims gedoopt. Dat zou in de meer traditionele kerken niet zo snel gebeuren.”

De Jong is coördinator van City to City Europe, een interkerkelijk netwerk van kerkplanters in Europese steden. Dat wil gemeentestichting promoten en kerken helpen missionair te zijn in grote steden. „Er bestaan meerdere netwerken van kerkplanters, maar wij werken vanuit een aantal specifieke waarden. Dat zijn bijvoorbeeld het brengen van Gods boodschap van genade, het samengaan van Woord en daad en het zoeken naar contextualisatie: kijken welke manier van kerk-zijn bij een bepaalde plaats past.”

Het netwerk richt zich met name op de grotere steden. „Het Evangelie moet overal worden gebracht, zowel in de stad als op het platteland, in Amsterdam maar ook in Opperdoes. Toch willen wij ons eerst op de stad richten, omdat daar de meningen worden gevormd en ontwikkelingen beginnen. Daarom is het belangrijk dat kerken in de steden investeren.”

City to City Europe organiseert van morgen tot donderdag in Berlijn het internationale congres ”Gospel and the city” (Evangelie en de stad). Hoofdspreker is dr. Tim Keller, predikant van de Redeemer Presbyterian Church in New York. De afgelopen tien jaar heeft Redeemer City tot City geholpen om wereldwijd meer dan 170 kerken te stichten, waarvan 52 in Europa.

Prof dr. Stefan Paas, bijzonder hoogleraar kerkplanting en kerkvernieuwing aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en universitair docent missiologie aan de Theologische Universiteit Kampen, spreekt over kerkplanting in steden vanuit Europees perspectief.

Aan het congres ”Gospel and the city” nemen zo’n 500 predikanten, zendelingen, kerkplanters en kerkelijk werkers deel. Van hen komen er meer dan honderd uit Nederland. „Er gebeurt in ons land ontzettend veel op het gebied van kerkplanting”, zegt De Jong. „Dit congres is belangrijk om elkaar te ontmoeten, te ondersteunen en nieuwe contacten te leggen.”

Volgens De Jong heeft er de afgelopen tien jaar een omslag plaatsgevonden in het denken over de kerk. „Eind jaren negentig dachten veel mensen dat de kerk had afgedaan. Nu zie je dat men met name binnen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Christelijke Gereformeerde Kerken bezig is nieuwe gemeenten te stichten. Dat is geweldig. Je ziet dat deze initiatieven hun vruchten afwerpen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer