LAGE – Honderden jaren lang vertaalden theologen het Griekse woord voor ”slaaf” met dienaar of knecht. Het gevolg is dat er in de evangelicale wereld minder aandacht is voor het feit dat Christus mensen uit de slavernij van de zonde heeft vrijgekocht om hen onder Zijn heerschappij te plaatsen, aldus de Amerikaanse predikant John F. MacArthur. „Kinderen van God moeten leren slaven van Christus te zijn. Hij is hun Heere en Meester.”
Toen MacArthur een paar jaar geleden van Los Angeles naar Londen vloog om aan een conferentie van The Banner of Truth deel te nemen, deed hij een belangrijke ontdekking. „In het vliegtuig bestudeerde ik het Griekse woord ”doulos””, vertelde MacArthur gisteren in het Duitse Lage op een congres van het Europese Bijbel Training Centrum (EBTC). „Sinds de uitgave van de King James Bijbel in 1611 wordt dat woord meestal met dienaar of knecht vertaald. Het was verbijsterend om te ontdekken dat ”doulos” in zowel het Nieuwe Testament als in de Griekse literatuur altijd slaaf betekent. Toen werd me ook duidelijk waarom evangelicale christenen dit woord nauwelijks gebruiken.”
MacArthur schreef er vorig jaar een boek over: ”Slave: the hidden truth about your identity in Christ” (”Slaaf: de verborgen waarheid over jouw identiteit in Christus”). Daarin vergelijkt hij de relatie tussen Christus en de gelovige met die van een heer en een slaaf. „Hij is de Meester en Eigenaar. Wij zijn Zijn eigendom. Hij is de koning, de Heere en de Zoon van God. Wij zijn Zijn ondergeschikten.” Dienaren zijn aangesteld, maar slaven behoren de eigenaar toe, aldus MacArthur.
De Amerikaanse Bijbelleraar noemde gisteren de belijdenis „Jezus is Heere” (Kurios) het fundament van de kerk. „Veel mensen spreken graag over Jezus als hun Verlosser, maar niet als hun Heere en Meester. De meeste christenen zullen zeggen: dat geloven we; het staat in onze belijdenisgeschriften. Maar de gevolgen van deze belijdenis zijn verstrekkend: Hij heeft macht over je leven, Hij is de soevereine heerser.”
Het Woord van God moet het leven van christenen bepalen. „Mensen vragen me wel eens waarom ik zo lang preek”, zei MacArthur, die over alle teksten in het Nieuwe Testament afzonderlijk een preek hield. „Dan antwoord ik dat het Christus is Die door Zijn Woord tot de kerk spreekt. Hij heeft zeggenschap over ons leven. Dat Woord moet het leven van de kerk bepalen.”
Volgens MacArthur worden niet-christenen gevangen gehouden in de „vestingen” van hun eigen valse gedachten. „Die vestingen worden tot hun gevangenis en uiteindelijk tot hun graf.”
God redt de uitverkorenen van de „verslaving” onder de zonde en uit de heerschappij van de duisternis, om hen over te zetten als slaven in het Koninkrijk van Zijn Zoon. Hij is de volmaakt liefdevolle en genadige Heere. Pas als een christen weet wat het betekent dat Christus Heere is, kan hij begrijpen wat het is om slaaf te zijn, stelde MacArthur.
Martin Manten, voorganger in Bern, hield gisteren een lezing over de kracht van de prediking. MacArthur spreekt vandaag opnieuw over het thema ”slaven van Christus”.
Het EBTC, met vestigingen in Berlijn, Zürich en Eckenhagen (Rijnland), bestaat tien jaar. De Bijbelschool is opgezet door twee zendelingen van de Amerikaanse Grace Community Church in Sun Valley, de kerk waarvan MacArthur sinds 1969 predikant is.