Buitenland
India onder druk om dialoog met Pakistan aan te gaan

India staat onder toenemende internationale druk om de dialoog met Pakistan aan te gaan, nu het buurland duidelijk zijn veroordeling heeft uitgesproken over alle vormen van terrorisme.

AP

De regering in New Delhi heeft nog altijd niet gereageerd op de verklaring die de Pakistaanse president Pervez Musharraf een dag eerder aflegde, maar zowel China als Israël riep India dinsdag op het overleg aan te gaan met Islamabad.

De Israëlische minister van buitenlandse zaken Shimon Peres, die momenteel een bezoek brengt aan India, hield zijn gastheren voor dat India niet alleen het terrorisme moet bestrijden - waarvoor het Pakistan verantwoordelijk houdt -, maar op hetzelfde moment ook een politieke dialoog moet voeren. „Je moet één hand uitsteken voor vrede”, zei de Nobelprijswinnaar na overleg met de Indiase minister van buitenlandse zaken Jaswant Singh.

Ook de Chinese premier Zhu Rongji, die later deze week naar New Delhi afreist, zal er bij India op aandringen met Pakistan te gaan praten over het grensconflict rond Kashmir. Het ministerie van buitenlandse zaken in Beijing kondigde dat dinsdag aan. China maakt zich „ernstige zorgen” over de beschietingen over de bestandslijn in Kashmir, stelde het ministerie.

Ook dinsdag werd er weer geschoten in de betwiste bergregio, waar beide landen een grote troepenmacht hebben opgesteld. Volgens India vielen moslimextremisten een legerkamp in het Indiase deel van Kashmir aan, wat aan een militair het leven zou hebben gekost.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer