Kerk & religie
Nadarkhani herroept niet; doodsvonnis dreigt

De Iraanse voorganger Yousef Nadarkhani heeft woensdag tijdens de vierde en laatste dag van de behandeling van zijn zaak geweigerd afstand te doen van het christelijk geloof.

Kerkredactie
Yousef Nadarkhani (l.). Foto EPA
Yousef Nadarkhani (l.). Foto EPA

Dat meldt de Amerikaanse organisatie Compass Direct woensdagavond op basis van bronnen in Iran.

De rechtbank in Rasht gaf Nadarkhani (35 jaar) woensdag de laatste kans zijn geloof te herroepen en naar de islam terug te keren en zo aan de doodstraf te ontkomen.

De zaak die door het hooggerechtshof is terugverwezen naar de rechtbank in Rasht, maakt een kleine kans nogmaals naar het hooggerechtshof te gaan, aldus een van de advocaten van Nadarkhani.

Het is heel belangrijk dat de internationale gemeenschap zich nu snel met de zaak bemoeit, anders is het te laat, heeft de bron in Iran tegen Compass Direct gezegd.

Er bestaat de kans dat de Iraanse autoriteiten al voor middernacht overgaan tot het uitvoeren van het doodvonnis, anders wel de komende dagen. De Iraanse autoriteiten kondigen niet altijd vooraf aan als zij tot uitvoer van de straf overgaan. Het kan ook zijn dat de rechters zich later deze week over de straf buigen.

Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken volgt de zaak heel nauw. Hij zette zich eerder succesvol in voor een veroordeelde Iraanse christen. Ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague riep de Iraanse autoriteiten woensdag het vonnis te herroepen. Vanuit Duitsland heeft eenzelfde appel geklonken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer