Buitenland
Familie Gaddafi in Algerije; zoon gedood

ALGIERS – De vrouw en twee zoons en een dochter van Muammar Gaddafi, de verdreven leider van Libië, zijn in buurland Algerije. Ze krijgen om humanitaire redenen toestemming het land door te reizen. Dat maakte het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag bekend.

Redactie digitale media
Dochter Aisha. Foto EPA
Dochter Aisha. Foto EPA

Algerije biedt de gevluchte familieleden van de verdreven leider ook een vrije doortocht naar een derde land, zei de nieuwe regering van Libië maandag.

„De vrouw van Muammar Gaddafi, Safia, zijn dochter Aisha, en zijn zoons Hannibal en Mohammed zijn vergezeld door hun kinderen om 08.45 uur Algerije binnengekomen”, aldus het ministerie in een verklaring. Ze kwamen maandag het land via de Libisch-Algerijnse grens binnen.

De nieuwe machthebbers in Libië hebben daarop om de uitlevering van de familieleden van Gaddafi gevraagd. Dat maakte een zegsman van de Nationale Overgangsraad (NTC) bekend.

Het verlenen van onderdak aan de Gaddafi’s beschouwt de NTC als een „daad van agressie”, aldus de woordvoerder.

Volgens een Algerijnse functionaris is dochter Aisha dinsdag in Algerije van een dochter bevallen. De regeringsmedewerker zei dat moeder en dochter het goed maken.

Khamis Gaddafi, een zoon van de verdreven Libische leider, is volgens de rebellen gedood tijdens gevechten nabij de hoofdstad Tripoli. Al verschillende keren is de dood of gevangenneming van leden van de familie Gaddafi gemeld, maar elke keer bleek het achteraf niet te kloppen.

Volgens een zegsman van de nieuwe regering is ook de veiligheidschef van Gaddafi, Abdullah al-Senussi, is in het afgelopen weekeinde omgekomen.

„We hebben bijna zekere informatie dat Khamis Gaddafi en Abdullah al-Senussi zaterdag zijn gedood door een eenheid van het nationale bevrijdingsleger, tijdens gevechten in Tarhouna (90 kilometer ten zuidoosten van Tripoli)”. Het Internationaal Strafhof zoekt al-Senussi wegens misdaden tegen de menselijkheid.

Waar Muammar Gaddafi zelf is, is niet bekend. Sinds juni is hij niet meer in het openbaar gezien. Hij heeft sinds de val van Tripoli wel al enkele malen via audioboodschappen van zich laten horen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer