Buitenland
Stilte na de storm in New York

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) – Het openbare leven in New York komt weer op gang. De zware storm Irene heeft zondag laaggelegen straten onder water gezet, maar inwoners en gebouwen bleven ongedeerd. De schade is minder erg dan vooraf werd gevreesd. „Het ergste is achter de rug”, zei burgemeester Michael Bloomberg.

De grote vliegvelden in en rond New York hervatten maandagochtend (lokale tijd) waarschijnlijk de eerste vluchten. Het gaat om de luchthavens John F. Kennedy International Airport en LaGuardia in New York en Newark International Airport in de staat New Jersey. Het eerste vliegtuig vanaf Schiphol naar het noordoosten van de Verenigde Staten stijgt in de loop van maandagochtend op.

Ook de metro’s van New York rijden vanaf maandagochtend weer. Toch zal het woon-werkverkeer de rest van de week moeizaam verlopen, aldus de New Yorkse autoriteiten. In de hele staat New York zitten bijna een miljoen mensen zonder stroom door Irene. Ook in Virginia hebben honderdduizenden mensen geen elektriciteit. Het duurt nog minstens een week om hen allemaal weer aan te sluiten.

Het oog van Irene is naar de grens van de Verenigde Staten en Canada getrokken. In de Amerikaanse grensstaat Vermont staan enkele kleine steden blank. „Het water is overal”, zei een woordvoerder van de rampenbestrijding. De Canadese provincie Québec krijgt maandag waarschijnlijk zware regenval te verwerken.

Het aantal doden door Irene in de Verenigde Staten is opgelopen tot 18. Ze stierven onder meer door hoogwater en vallende bomen. In Florida kwam een 55-jarige man om die tijdens het noodweer ging surfen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer