Buitenland
Rust in Britse straten, tumult aan de top

LONDEN (ANP) – Nu de rust terugkeert in de Britse straten, groeit de onrust aan de top van het land. Politie en politiek ruziën openlijk over het beleid van de afgelopen dagen.

Politie in Londen. Foto EPA
Politie in Londen. Foto EPA

De leiding van de Britse politie kreeg donderdag een veeg uit de pan van premier David Cameron. Die zei tijdens een spoeddebat in het parlement dat de eerste onlusten eind vorige week verkeerd waren aangepakt. „Er waren simpelweg veel te weinig agenten op straat. En hun strategie werkte niet”, verklaarde Cameron. Minister Theresa May (Binnenlandse Zaken) zei dat zij had besloten de politiesterkte in Londen op te voeren.

Het idee dat de politie haar beleid pas had gewijzigd na ingrijpen van de regering, schoot onder anderen Simon Reed van de Politiefederatie in het verkeerde keelgat. De vicevoorzitter van de agentenvakbond omschreef de suggestie als „een rotopmerking”. Een vakbondsbestuurder uit Manchester noemde het „achterbaks van politici om te zeggen dat zij de problemen hebben opgelost”. Het hoofd van de Britse evenknie van de Raad van Hoofdcommissarissen, Sir Hugh Orde, verklaarde dat de gewijzigde politietactiek niet het werk was van van vakantie teruggekeerde politici, maar van de politie zelf.

Een enorme politiemacht patrouilleert sinds enkele nachten in de Britse straten. Alleen al in Londen zijn 16.000 agenten ingezet. Mede daardoor lijkt de rust terug te keren. Wel eisten de rellen opnieuw een leven. Een 68-jarige man, die maandag in elkaar was geslagen in de Londense wijk Ealing, bezweek in de nacht van donderdag op vrijdag aan zijn verwondingen. Hij was belaagd toen hij probeerde een vuurtje te doven.

Eerder stierven in Birmingham drie mannen, nadat ze waren geschept door een auto. De drie zouden hun buurt hebben willen beschermen tegen relschoppers. In het Londense stadsdeel Croydon was maandag een man doodgeschoten, maar het is onduidelijk of die moord verband houdt met de rellen.

Sinds het uitbreken van de rellen zijn meer dan 1500 mensen opgepakt. Alleen al in Londen heeft de politie meer dan 1000 arrestaties verricht. Van hen zijn er al bijna 600 aangeklaagd. Om een voorbeeld te stellen delen rechters stevige straffen uit. Zo kreeg een 23-jarige student met blanco strafblad 6 maanden cel voor het stelen van zes flesjes water bij supermarkt Lidl in Zuidoost-Londen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer