Buitenland
Geschiedenis van het conflict om Kashmir

Het conflict over Kashmir heeft twee van de drie Indiase-Pakistaanse oorlogen veroorzaakt. Beide potentiële kernmachten staan op de rand van een derde oorlog over het Himalaya-rijk rond de Vallei van Kashmir.

ANP

1346 - Hindoe-dynastieën regeren Kashmir tot 1346. In dat jaar nemen moslimheersers het rijk over. In 1819 wordt Kashmir ingelijfd bij het koninkrijk van de Sikhs, Punjab.

1846 - Als dank voor steun aan de Britten in de oorlog tussen hen en de Sikhs, krijgt in 1846 de hindoeclan van de Dogra het rijk Kashmir. De Dogra-dynastie regeert het tot vlak na de onafhankelijkheid van 1947.

1947 - Kort na de onafhankelijkheid vallen uit Pakistan strijders van de bevolkingsgroep van de Pathanen Kashmir binnen. De heersende Dogra-leider, de maharadja Hari Singh, tekent dan een document dat Kashmir Indiaas gebied maakt. De bevolking is evenwel in meerderheid islamitisch. Pakistan betwist de Indiase overname van Kashmir en er breken gevechten uit.

1949 - De gevechten tussen India en Pakistan in Kashmir worden pas op 1 januari 1949 gestaakt. De toenmalige demarcatielijn tussen de Indiase en Pakistaanse troepen is de feitelijke grens tussen beide partijen in Kashmir gebleven. India legt zijn claim op de nieuwe deelstaat Jammu en Kashmir aan de Verenigde Naties voor. Pakistan stelt een referendum voor en India stemt daarin toe, zonder deze belofte na te komen.

1962 - Communistisch China wil om strategische redenen een stuk van de Kashmiri Himalaya innemen. Dat lukt in de Chinees-Indiase oorlog van oktober 1962.

1965 - India en Pakistan vechten in september langs de demarcatielijn.

1971 - Pakistaans-Indiase oorlog over Oost-Pakistan, het huidige Bangladesh.

1974 - In mei doet India een kernproef, ’die niet voor militaire doeleinden is’.

1990 - Een opstand van radicale, separatistische islamieten begint na een bloedig incident in januari. Deze rebellie heeft sindsdien aan zeker 25.000 mensen het leven gekost. New Delhi ontbindt in februari de assemblee van Jammu en Kashmir en regeert de deelstaat verder direct.

1996 - Eerste verkiezingen in Jammu en Kashmir in zeven jaar tijd. Diplomatieke ontspanning tussen Islamabad en New Delhi.

1998 - India en Pakistan doen allebei kernproeven in mei, ondanks internationale druk dat achterwege te laten.

1999 - De Indiase premier Vajpayee en zijn Pakistaanse collega Sharif tekenen in februari een vredesverklaring in Lahore. In mei zijn evenwel de artilleriebeschietingen over en weer langs de demarcatielijn weer in volle gang. Felle gevechten in Jammu en Kashmir en artilleriebeschietingen over en weer volgen. Pakistan fluit de milities uiteindelijk terug. Pakistan schiet Indiase toestellen neer. De VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en China zijn bezorgd over de spanningen. Vuurgevechten, bomaanslagen en uit de hand gelopen demonstraties eisen deze zomer veel levens.

Oktober 1999 - Het leger stuurt in een staatsgreep de complete Pakistaanse regering naar huis. Dit gebeurt nadat de premier de chef van het leger, generaal Pervez Musharraf, had ontslagen en er een enorm conflict ontstond tussen de regering en de strijdkrachten. Musharraf, een professionele militair, roept zichzelf uit als de nieuwe sterke man van Pakistan. Het Gemenebest schorst Pakistan na de staatsgreep.

Voorjaar 2000 - De Indiase premier Vajpayee beschuldigt Pakistan ervan een vliegtuigkaping te hebben georganiseerd. Hierbij werd een Indiër gedood en werd New Delhi gedwongen drie leden van de afscheidingsbeweging in Kashmir vrij te laten. Door nieuwe bomaanslagen lopen de spanningen verder op. India verhoogt zijn defensiebudget met 30 procent. Het geweld aan de grens gaat door, net als de bomaanslagen en moordpartijen in en rond Kashmir. India belooft president Clinton, die op bezoek komt, geen kernproeven uit te voeren en niet mee te doen aan een wapenwedloop.

augustus 2000 - Moslimrebellen staken het één week oude bestand dat ze drie maanden lang in acht zouden nemen, omdat India weigert Pakistan bij de besprekingen te betrekken. Generaal Musharraf zegt openlijk de moslimrebellen in Kashmir te steunen.

januari 2001 - Pakistan biedt India hulp aan na een verwoestende aardbeving.

juli 2001 - Topoverleg tussen Musharraf en Vajpayee waarbij Kashmir bovenaan de agenda staat. Een gezamenlijke slotverklaring blijft uit. Het geweld gaat door. India doodt een leider van een islamitische rebellengroep in Kashmir.

Najaar 2001 - Een groep islamitische separatisten in Kashmir claimt de aanslagen in de VS, op 11 september, te hebben gepleegd. De leiding van de groep ontkent meteen. Weer volgen bomaanslagen en slachtpartijen. In oktober is dagenlang sprake van beschietingen over en weer.

Winter 2001 - Op de Amerikaans/Britse lijst van vermeende terreurgroepen verschijnt Lashkar-e-Tayyaba, een in Pakistan gevestigde groep die strijdt tegen Indiaas bestuur over Kashmir. Het geweld in de regio laait weer op.

13 december 2001 - Door een bomaanslag op het gebouw van het Indiase parlement vallen zeker twaalf doden, onder wie de vijf daders. India is woedend en houdt door Pakistan gesteunde rebellen in Kashmir er verantwoordelijk voor. Er volgen diplomatieke stappen en de spanning tussen de buurlanden loopt heel hoog op. Verschillende bewindslieden laten het woord ’oorlog’ vallen. De VS manen beide kernmogendheden tot kalmte. India versterkt zijn leger langs de grens.

januari 2002 - India sluit op korte termijn een gesprek met Pakistan uit. De Britse premier Blair bezoekt Pakistan. Duizenden mensen verlaten Kashmir wegens de opgelopen spanningen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer