Binnenland
Profiel van Kunduz

Profiel Kunduz.

Ligging: in het noorden van Afghanistan, bij de grens met buurland Tadzjikistan. Kunduz heeft een oppervlakte van iets meer dan 8000 vierkante kilometer, drie keer zo groot als Noord-Holland. Het gebied is grotendeels vlak.

Hoofdstad: Kunduz-stad

Bevolking: De schattingen lopen uiteen van 820.000 tot 1,7 miljoen inwoners. De belangrijkste bevolkingsgroepen zijn Pashtun, Tadzjieken en Oezbeken. Verder nog Turkmenen, Arabieren en Hazara. De meerderheid van de bevolking woont op het platteland.

Buitenlandse troepen: Kunduz was sinds de val van de Taliban in 2001 een van de rustigste provincies van Afghanistan. Sinds 2004 voert Duitsland het militaire gezag in Kunduz. Binnenkort begint de Nederlandse missie met het trainen van Afghaanse agenten.

Economie: Kunduz is, net als grote delen van Afghanistan, straatarm. De belangrijkste inkomstenbronnen zijn landbouw (katoen, rijst, tarwe, meloenen) en de grenshandel met Tadzjikistan. Kunduz produceert niet veel opium, maar via de provincie wordt wel veel opium gesmokkeld, onder meer richting Rusland.

Bestuur: Belangrijkste functies zijn die van gouverneur, politiechef, burgemeester van Kunduz-stad, hoofd veiligheidsdienst. Er is een provinciale raad die de gouverneur adviseert, maar de opkomst bij de verkiezingen daarvoor in 2009 was zeer gering. Het bestuur kampt met veel problemen, zoals corruptie, capaciteitsgebrek en invloed van ‘informele machtsstructuren’.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer