Refojongeren zingen Psalm 42 én ”Als een hert”
Wat hebben reformatorische jongeren met het geestelijk lied? En: hebben ze er wel iets mee? Zes leerlingen van het Wartburg College, locatie Marnix, in Dordrecht laten zich in hun hart kijken. „Je moet de inhoud van elk lied terugzoeken in de Bijbel.”
De Gele Bundel, ”Op Toonhoogte”, de bundel van de JBGG, ”Uit aller mond”, De ”Evangelische Liedbundel”, de bundel ”Opwekking”: christelijke zangbundels zijn er in soorten en maten. Deze krant hield er een enquête over onder bijna 600 leerlingen van reformatorische scholen. Welke geestelijke liederen zingen jongeren? En waarom?
De zes Marnixleerlingen in Dordrecht kennen de namen van de verschillende bundels, maar zingen ze er ook uit? Florian: „Op zondag in de kerk, verder niet.” Markes: „Wij zingen thuis na het eten uit ”Op Toonhoogte”. En in de kerk hebben we vier keer per jaar een bijzondere dienst; dan zingen we na de dienst een geestelijk lied.”
Jeanine: „Ik zit doordeweeks op het internaat in Dordrecht. Daar zingen we liederen bij de avondsluiting.” Anne-Ruth: „Ik speel harp, ook wel geestelijke liederen.” Mirjam: „Ik speel ze thuis op de piano, m’n zusjes zingen dan mee. Ook op jv zingen we geestelijke liederen, en soms op een gemeentedag.” Koen: „Ik speel saxofoon, maar andere liederen, geen geestelijke.”
Kunnen de jongeren zich iets voorstellen bij bezwaren tegen sommige geestelijke liederen? Bijvoorbeeld omdat ze de mens laten kiezen voor Jezus? Koen: „M’n oma is er niet zo voor. Ze zegt dat geestelijke liederen door mensen zijn gemaakt; de psalmen staan in de Bijbel. Dat is natuurlijk zo, maar ook een geestelijk lied kan tot eer van God zijn.” Florian: „Het zijn allemaal christelijke liederen. Wat moet je daar voor bezwaar tegen hebben?” Mirjam: „Ik ken mensen bij ons in de kerk die het liever bij de psalmen houden.”
Anne-Ruth: „Thuis zingen we wel eens uit de Gele Bundel. Ik heb daar geen moeite mee.” Jeanine: „Op het internaat zingen we alleen liederen die van tevoren door de leiding geselecteerd zijn.” Koen: „Iemand zei een keer: Zolang we de 150 psalmen nog niet allemaal kennen, kunnen we misschien beter geen andere liederen zingen.” Mirjam: „Daar ben ik het niet mee eens. Als je het ”Onze Vader” zingt, komt dat rechtstreeks uit de Bijbel.”
In de kerkdienst alleen psalmen of ook geestelijke liederen? Florian; „Ik zie het verschil niet.” Koen: „Je kunt beter geen geestelijke liederen in de kerkdienst invoeren, want daar krijg je alleen maar discussies van. Net als bij de HSV.” Markes: „Ik schrijf zelf geestelijke liederen, bijvoorbeeld naar aanleiding van een Bijbeltekst, en ervaar dan soms dat ik word geleid door God.” Jeanine: „We moeten de psalmen niet vergeten.” Mirjam: „Die zijn een stuk ouder en bij veel generaties bekend. Daarnaast moet er ruimte zijn voor geestelijke liederen.” Anne-Ruth: „Beide moeten tot eer van God zijn. Je moet altijd de inhoud terugzoeken in de Bijbel.”
Wat vinden de jongeren van een liedje als ”Is je deur nog op slot?” Florian: „Dat is een kinderliedje. Dan zing je andere woorden.” Mirjam: „De tekst dwingt je tot nadenken.” Koen: „Zo’n lied zou ik nooit in de kerk zingen.” Mirjam: „Waarom niet? Er staat in de Bijbel dat Jezus op de deur van je hart klopt. Je moet wel zelf opendoen.” Anne-Ruth: „Ik vind dat sommige liederen te menselijk over God spreken.”
Een populair lied onder jongeren is ”Abba Vader”. Waarom? Mirjam: „Die woorden staan letterlijk zo in de Bijbel.” Koen: „Dat is zo, maar het gaat in veel geestelijke liederen nooit over zonde. Altijd over blijdschap. Je moet ook over de andere kant zingen. Als je dat als kind niet leert, dan leer je het nooit.” Mirjam: „Ik geloof wel dat de psalmen evenwichtiger zijn dan veel geestelijke liederen.”
Is zingen belangrijk voor een christen? Alle zes: volmondig ja. Zijn psalmen beter dan geestelijke liederen? Jeanine: „De psalmen zijn soms moeilijk.” Anne-Ruth: „Ik zing Psalm 42, maar ook ”Als een hert dat verlangt naar water”.” Florian: „De melodie is belangrijk. Psalmen niet-ritmisch zingen, daar heb ik moeite mee.” Mirjam: „Ritmisch klinken ze al blijer.” Jeanine: „Opwekkingsliederen zing je meestal met een piano erbij, dat gaat makkelijker.”
Heb je aan de psalmen genoeg? Mirjam: „In principe wel.” Markes: „Voor mij niet. Ik voel meer bij een opwekkingslied. Dat heb ik soms nodig.” Mirjam: „Als ik heel blij ben, heb ik soms behoefte aan een opwekkingslied. Die melodieën klinken lekkerder dan die van de psalmen. En ja, Psalm 150 met alleen orgelbegeleiding, dat klinkt niet. In die psalm staan veel meer instrumenten dan alleen het orgel.”
Florian: „Wij gingen eerst naar de gereformeerde gemeente. Als we Psalm 47 zongen, „Juicht, o volken, juicht, handklapt”, dan klapte niemand mee.” Mirjam; „Of Psalm 134: „Heft uwe handen naar omhoog.” Niemand doet dat. Dat vind ik ook wel eens vreemd.” Koen: „Je gaat in de kerk toch geen danspasjes leren?” Mirjam: „Je moet door deze dingen zeker geen scheuring in de kerk krijgen.”
Markes: „Van mij mogen we in de kerkdienst ook uit ”Op Toonhoogte” zingen.” Koen: „Van mij niet. Zing die liederen maar op jv.” Anne-Ruth: „Ik heb in de kerkdienst genoeg aan de psalmen.”
Het zingen van geestelijke liederen zet de deur open naar de evangelische beweging, is een stelling in de enquête van deze krant. Geen van de zes Marnixleerlingen is het ermee eens. Mirjam: „Dat ligt helemaal aan het soort geestelijke liederen.” Koen: „Evangelische mensen zijn je vijanden niet!” Mirjam: „Op campings is er vaak verbroedering.” Florian: „Sommige reformatorische mensen zeggen dat een drumstel een instrument van de duivel is.” Koen: „En mijn oma heeft iets tegen de saxofoon.”
Andere stelling uit de enquête: Het zingen van geestelijke liederen hoort bij de gemeente van het Nieuwe Testament. Mirjam: „Psalm 22 gaat over het lijden en sterven van de Heere Jezus; die hoort er dus ook bij.”
Als je bekeerd bent, houd je meer van psalmen dan van geestelijke liederen. Niemand is het met die stelling eens. Markes: „Je moet liederen zingen waar je God de meeste eer mee kunt geven.” Koen: „Precies, en niet anderen belemmeren. Wat wordt er in de hemel eigenlijk gezongen? Psalmen, of ook andere liederen? Dat zou ik best willen weten.”
Dit is het eerste deel in een serie over jongeren en het geestelijk lied. Woensdag deel 2.
Lees hier over de Puntuitwedstrijd over het geestelijk lied.
Naam: Florian Struik (13)
Woonplaats: Dordrecht
Schoolsoort: havo/vwo-1
Kerkgenootschap: Evangelische gemeente Jozua
Favoriet lied: ”Eén gebed” (Life@Opwekking)
Naam: Koen Schouten (13)
Woonplaats: Hardinxveld-Giessendam
Schoolsoort: havo/vwo-1
Kerkgenootschap: Hersteld Hervormde Kerk
Favoriet lied: ”Abba, Vader” (Op Toonhoogte)
Naam: Markes Mouthaan (13)
Woonplaats: Zwijndrecht Schoolsoort: havo/vwo-1
Kerkgenootschap: Protestantse Kerk in Nederland
Favoriet lied: ”Zie hoe Jezus daar loopt in Jeruzalem” (Op Toonhoogte)
Naam: Mirjam van Willigen (15)
Woonplaats: Dordrecht
Schoolsoort: gymnasium-3
Kerkgenootschap: Protestantse Kerk in Nederland
Favoriet lied: ”O, Heer mijn God” (Op Toonhoogte)
Naam: Anne-Ruth Voogt (15)
Woonplaats: Papendrecht
Schoolsoort: vwo-3
Kerkgenootschap: Hersteld Hervormde Kerk
Favoriet lied: ”Hij kwam bij ons, heel gewoon” (Op Toonhoogte)
Naam: Jeanine Theunisse (15)
Woonplaats: Dordrecht
Schoolsoort: vwo-3
Kerkgenootschap: Gereformeerde Gemeenten Favoriet lied: ”Ik droomde eens” (Gele Bundel)