Buitenland
Weinig hoop op contact tussen India en Pakistan

Op de regionale top van de Aziatische landen in Nepal zullen de ogen gericht zijn op de mogelijke informele contacten tussen Pakistan en India. New Delhi heeft uitgesloten dat er formeel contact zal zijn tussen premier Vajpayee en de Pakistaanse president Musharraf. Ook zou er weinig kans zijn op een informele ontmoeting. Pakistan houdt de mogelijkheid hiertoe nog wel open.

ANP/RTR

De top in Kathmandu is eerder met een dag uitgesteld. De bijeenkomst zou gisteren beginnen, maar als gevolg van de verlate komst van Musharraf is dat vandaag geworden. De Pakistaanse president moest via China naar Nepal reizen, omdat hij niet over het Indiase luchtruim kon vliegen. Bovendien werd hij opgehouden door zwaar weer.

Pakistan heeft bij herhaling gezegd dat het openstaat voor een dialoog met India. Eerder liet Islamabad weten dat het hoopte op een ontmoeting tussen Musharraf en Vajpayee in Kathmandu. India heeft echter gezegd dat de tijd daarvoor nog niet rijp is en dat het „terrorisme eerst moest stoppen.”

India houdt islamitische groepen die door Pakistan worden gesteund, verantwoordelijk voor de aanslag op het Indiase parlement op 13 december. Sindsdien zijn de relaties tussen de twee landen ernstig verslechterd en hebben beide partijen troepen aan de grens samengetrokken.

Musharraf merkte bij aankomst in Kathmandu op dat „beide partijen hun wil moeten tonen om met elkaar te praten.” De Pakistaanse generaal-majoor Qureshi verklaarde gisteravond nog dat het nog steeds mogelijk is dat er een informele gesprek komt tussen Musharraf en Vajpayee, hoewel de kans hierop kleiner is geworden na het annuleren van een uitstapje voor alle leiders vandaag. Dat uitje is afgelast door de late aankomst van Musharraf.

Qureshi zei echter ook dat India meer moet doen om te voorkomen dat het conflict met Pakistan wordt verscherpt. New Delhi zou de troepen die langs de grens zijn samengebracht weer moeten terugtrekken.

De Pakistaanse topmilitair verklaarde overigens ook dat Musharraf tijdens zijn korte verblijf in China vlak voor de top, de belofte heeft gekregen dat Peking Pakistan „in alle mogelijk gevallen” zal steunen. „China stond achter Pakistan, en doet dat nog steeds”, aldus Qureshi.

De Amerikaanse president Bush zou overwegen een bemiddelingspoging tussen de twee landen te ondernemen. Bronnen binnen de Amerikaanse regering melden dat Bush een hoge regeringsfunctionaris zou willen sturen, die met beide landen rond de tafel moeten gaan zitten. De president zou op korte termijn hierover een beslissing nemen.

Intussen zijn er opnieuw doden gevallen langs de grens tussen India en Pakistan. Gisteren kwamen er in het Indiase deel van de betwiste deelstaat Kasjmir twee militairen om het leven, toen Pakistaanse troepen op de Indiase posities schoten. Dit meldde een woordvoerder van het Indiase leger.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer