Politiek
SGP voert druk op bij Weekers over belastingstelsel

DEN HAAG – De SGP voert de druk op bij staatssecretaris Weekers van Financiën om snel werk te maken van een belastingstelsel dat huishoudens eerlijker behandelt.

Dijkgraaf. Foto Sjaak Verboom
Dijkgraaf. Foto Sjaak Verboom

De bewindsman had eind vorig jaar aangegeven in zijn onlangs verschenen notitie over de toekomst van het belastingstelsel, in te gaan op een meer gelijke behandeling van huishoudens.

De SGP hamert al langer op dit thema omdat alleenverdieners (kostwinners en singles) nu tot duizenden euro’s meer belasting betalen dan tweeverdieners met hetzelfde huishoudinkomen.

Samen met D66-Kamerlid Koolmees en CDA’er Omtzigt organiseerde SGP-Kamerlid Dijkgraaf in februari een hoorzitting met experts over het onderwerp. Hoewel daaruit volgens hem duidelijk bleek dat zowel in de publieke opinie als in de Tweede Kamer breed het gevoelen leeft dat het verschil in belastingdruk tussen huishoudens „wel erg extreme vormen aanneemt”, ging Weekers in zijn notitie hieraan voorbij.

„Teleurstellend”, meent Dijkgraaf. Door te stellen dat partijen verschillend denken over wat nu precies leefvormneutraal is, probeerde Weekers volgens de SGP’er zelfs „een wig te drijven” tussen de partijen.

Dijkgraaf: „Geheel ten onrechte wordt er een wij-zijgevoel gecreëerd. Als D66 de discussie vooral insteekt vanuit alleenstaanden en wij op willen komen voor álle eenverdieners, wil dat natuurlijk niet zeggen dat je je daarmee ook keert tegen elkaars belangen. Trouwens, net als bij elke andere politieke partij bevat onze achterban alleenstaanden, eenverdieners én tweeverdieners.”

In een 31 pagina’s tellende schriftelijke inbreng voor een overleg dwingt Dijkgraaf de VVD-bewindsman nu om tot de kern te komen. „Het wordt tijd dat Weekers gaat uitzoeken wat de mogelijkheden zijn om het belastingstelsel eerlijker te maken, zodat er nog deze kabinetsperiode vooruitgang kan worden geboekt.”

Zo wil Dijkgraaf onder meer duidelijkheid van de VVD- bewindsman over de kosten en baten van een vlaktaks of splitsingsstelsel, het stoppen van de afbouw van de overdraagbare algemene heffingskorting en het inruilen van ineffectieve heffingskortingen voor lagere belastingtarieven.

Volgens Dijkgraaf bleek deze week uit het Gezinsrapport 2011 van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) nog eens duidelijk dat met name alleenstaande ouders en gezinnen met lage inkomens „fors onder druk” staan. Dat houdt volgens hem direct verband met foute fiscale keuzes, zoals de afbouw in vijftien jaar van de overdraagbare algemene heffingskorting voor de niet-werkende partner.

De inkomstenbelasting heeft volgens de SGP’er steeds minder te maken met belasten naar draagkracht. „Het is als een tombola geworden, waarbij het maatschappelijk niet meer uit te leggen valt waarom wie welk fiscaal voordeel krijgt.”

Hoewel opeenvolgende kabinetten hebben aangegeven met fiscale prikkels –zoals de inkomensafhankelijke combinatiekorting– vooral de arbeidsparticipatie van vrouwen te willen bevorderen, blijkt volgens Dijkgraaf uit onderzoek dat prikkels het gedrag van mensen nauwelijks beïnvloeden. „Zeker als dat wordt afgezet tegen de maatschappelijke kosten die ervoor gemaakt moeten worden.”

„Weggegooid geld dus eigenlijk, dat beter gebruikt kan worden om zo laag mogelijk belastingtarieven te realiseren”, stelt Dijkgraaf, die meent dat een liberale bewindsman als Weekers niet eens zou moeten willen om de keuzevrijheid van mensen met fiscale prikkels te beperken. „Echte emancipatie betekent keuzevrijheid.” Ook wil Dijkgraaf een lans breken voor burgers die fiscaal benadeeld worden doordat ze bewust minder participeren op de arbeidsmarkt, in ruil voor mantelzorg of vrijwilligerswerk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer