Buitenland
Zeventig doden bij bomaanslagen in Pakistan

PESHAWAR – Bij een aanslag op een trainingscentrum voor een speciale paramilitaire eenheid, de Frontier Constabulary, in het noordwestelijke Charsadda zijn vrijdag zeventig doden en talrijke gewonden gevallen. Dat heeft de plaatselijke politie laten weten.

Redactie digitale media
Gewonden worden afgevoerd na de aanslag op een trainingscentrum. Foto EPA
Gewonden worden afgevoerd na de aanslag op een trainingscentrum. Foto EPA

De dader reed op een met explosieven beladen motorfiets en blies die op toen tientallen mannen die een opleiding bij de eenheid volgden, stonden te wachten op vervoer om met verlof te gaan.

Charsadda ligt ongeveer 150 kilometer ten westen van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad in het door extremistisch geweld en stammenstrijd geplaagde noordwesten van het land.

De Pakistaanse Taliban hebben vrijdag gesteld dat een bloedige aanslag in het noordwesten van het land een eerste wraakactie is voor de dood van de terrorist Osma bin Laden. Er komen meer en grotere aanslagen in Pakistan en Afghanistan voor het martelaarschap van Osama, dreigde een woordvoerder van de extremistische groepering, Ehsanullah Ehsan, in een gesprek met het Franse persbureau AFP.

Eerder op de dag voorkwam Pakistan een terreurgolf in de zuidelijke havenstad Karachi. De politie pakte donderdag vier Talibanstrijders met bomgordels en explosieven. Zij moesten volgens een politiecommissaris aanslagen plegen op overheidsgebouwen.

De mannen waren opgeleid in het bergachtige noordwesten van Pakistan, een bolwerk van radicaalislamitische rebellenbewegingen. Veel van de extremisten daar onderhouden banden met het terreurnetwerk al-Qaida.

De leider daarvan, Osama bin Laden, werd anderhalve week geleden gedood bij een Amerikaanse commandoactie. Hij bleek jarenlang in een slaperig provinciestadje te hebben gewoond, niet ver van een militaire academie. Sindsdien groeit de kritiek op Pakistan. Het land doet volgens critici te weinig in de strijd tegen terrorisme.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Dood Bin Laden

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer