Kerk & religie
Oostenrijkse kerk blij met erkenning door GKV

BASEL – De Evangelisch-reformierte Kirche Westminster Bekenntnisses (ERKWB), een kleine Bijbelgetrouwe kerk in Zwitserland en Oostenrijk, is blij met haar erkenning door de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt.

11 May 2011 10:12Gewijzigd op 14 November 2020 14:54
NEUHOFEN – Een van de vijf gemeenten van de Evangelisch-reformierte Kirche Westminster Bekenntnisses is in het Oostenrijkse Neuhofen. Foto Wikimedia
NEUHOFEN – Een van de vijf gemeenten van de Evangelisch-reformierte Kirche Westminster Bekenntnisses is in het Oostenrijkse Neuhofen. Foto Wikimedia

Dat heeft de ERKWB uitgesproken op haar jongste synode, die vrijdag en zaterdag werd gehouden in de Zwitserse hoofdstad Basel. De generale synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt besloten tijdens de jongste vergadering te Harderwijk een zusterrelatie aan te gaan met de ERKWB, waarvan deze kerk „met blijdschap kennis heeft genomen”, aldus synodelid Cees Catsburg.

Het was de derde keer dat de ERKWB-synode bijeenkwam. De vijf gemeenten in Zwitersland en Oostenrijk tellen tussen de 10 en de 35 leden. Vanuit Nederland wordt de ERKWB gesteund door de Stichting Steun Reformatie Oostenrijk. Deze helpt de gemeenten in Oostenrijk sinds 1986 en die in Zwitserland sinds 2005. Naast de Westminster Belijdenis van 1647 is de Heidelbergse Catechismus van 1563 als belijdenisgeschrift in de grondslag van het kerkverband opgenomen.

Als gast op de ERKWB-synode waren vertegenwoordigers aanwezig van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, van de Stichting Steun Reformatie Oostenrijk (SSRO), van de Orthodox Presbyterian Church (OPC) in Amerika en van twee gereformeerde gemeenten in Duitsland – Neuenburg en Heidelberg. Beide Duitse gemeenten zoeken toenadering tot de ERKWB.

De synode werd voorafgegaan door een eredienst, aldus Catsburg. „Het gedeelte uit Romeinen 10, waar Paulus duidelijk maakt dat de verkondiging van het Evangelie nodig is om mensen tot geloof te brengen en dat Christus bewerkt dat het geloof aanvaard wordt, vormde de tekst voor de preek. Dit Schriftgedeelte was gekozen omdat de synode werd gecombineerd met onderricht over de missionaire roeping van de kerkelijke gemeenten door prof. Tony Curto van de OPC. De kerkelijke gemeenten rapporteerden over hun wel en wee. Met name de Zwitserse gemeenten verkeren in een lastige financiële situatie. Op de synode werd gedankt en gebeden dat het werk in de gemeenten voortgang kon en kan vinden.”

Een gereviseerde versie van de kerkorde werd geratificeerd. Catsburg: „De synode heeft met vreugde kennisgenomen van de erkenning als zusterkerk door de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. Met minstens evenveel vreugde nam de synode kennis van verzoeken van de gereformeerde gemeenten uit Neuenburg en Heidelberg om nadere contacten. Besloten werd om zich intern te beraden op randvoorwaarden en werkwijze om tot een verdiept contact te komen.” De volgende synode zal op 11 en 12 mei 2012 te Neuhofen, in Oostenrijk, worden samengeroepen. Het voorzitterschap valt dan toe aan ds. B. M. Meuleman, die sinds 2010 aan de gemeente Neuhofen is verbonden. Ds. Meuleman, eerder predikant van de Hersteld Hervormde Kerk, onderstreept het missionaire karakter van de gemeenten. „We proberen mensen met het Evangelie van Christus te bereiken en geven een heel belangrijke plaats aan evangelisatie. Dat komt onder andere tot uiting door het uitdelen van bladen, het houden van een kerstviering voor buitenstaanders, gespreksavonden in een café en het organiseren van een jeugdclub.”

De predikant merkt dat de mensen in Oostenrijk meer nog dan in Nederland aan hun kerkverband vastzitten. „Het is belangrijk dat we hier persoonlijke contacten met mensen krijgen, waardoor ze langzamerhand de stap durven te zetten onze kerkdiensten te bezoeken. Met name voor onze rooms-katholieke medemens is dat een hoge drempel. Zeg maar gerust: een berg. Buiten de Rooms-Katholieke Kerk is er immers geen zaligheid, zo wordt hun voorgehouden. Hun geloof is gebaseerd op het lidmaatschap van de Roomse Kerk, en niet op het onfeilbare Woord van God. De roomse traditie is in feite belangrijker dan wat Gods Woord zegt.”

Drie van de vier kinderen van ds. Meuleman volgen het lager onderwijs. Officieel gaat het om een staatsschool, maar in de praktijk is de school rooms-katholiek. Meuleman: „Je merkt dat hier heel weinig kennis is van de gereformeerde leer en de reformatorische waarheid. Dat krijgen de kinderen op school niet mee. Het is van belang je kinderen aanvullend catechetisch onderwijs te geven om hun dit bij te brengen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer