PKN draagt 40 miljoen euro over aan HHK
UTRECHT – Hervormde gemeenten in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) hebben sinds de scheuring in hervormde kring in 2004 ruim 40 miljoen euro overgedragen aan 61 gemeenten in de Hersteld Hervormde Kerk (HHK).
Dat blijkt uit het eindrapport van de commissie van bijzondere zorg (cbz) voor hervormde gemeenten dat vandaag bij alle leden van de generale synode van de Protestantse Kerk is bezorgd. Het rapport wordt volgende week besproken op de synode van de PKN in Lunteren.
In het rapport meldt de commissie dat ruim 40.000 leden van hervormde gemeenten, in het kader van de ontvlechting van ledenbestanden, aangaven niet bij de Protestantse Kerk te willen behoren en zich te rekenen tot een gemeente van de Hersteld Hervormde Kerk.
Ruim 40 miljoen euro werd er overgedragen aan 61 hersteld hervormde gemeenten. Aan 45 gemeenten van de HHK werd tot 500.000 euro overgedragen en in 16 gemeenten werd meer dan een half miljoen euro overgedragen. Eén gemeente kreeg zo’n 10 miljoen euro. Er worden in het rapport geen concrete bedragen genoemd voor gemeenten.
Op grond van extra taken die de cbz kreeg, werden na 1 mei 2004 51 dienstdoende predikanten door de commissie op de hoogte gesteld van de constatering „dat zij zich onttrokken hadden aan de gemeenschap van de Protestantse Kerk en feitelijk waren overgegaan naar een ander kerkgenootschap”, zo meldt het rapport verder. Vervolgens sprak de kleine synode van de PKN uit dat „de ambtsbediening van deze predikanten was beëindigd en dat zij waren ontheven van het ambt van predikant in de Protestantse Kerk.” Later werden ook negentien emeriti, zes kandidaten en twee hulppredikers ontheven van hun bevoegdheden in de PKN. Met 553 kerkenraadsleden gebeurde hetzelfde.
Hoewel de cbz in principe geen monumentale kerkgebouwen in eigendom wilde overdragen aan hersteld hervormde gemeenten, gebeurde dat onder andere in Opheusden en Nederhemert wel. Ook werden monumentale kerken in een aantal gevallen in erfpacht gegeven.
De commissie meldt in het rapport dat het meeste werk is afgerond. Toch moeten in Aalst, Garderen, Heesbeen, Katwijk aan Zee, Nieuwe-Tonge, Ouddorp, Poortvliet, Sint-Maartensdijk en Vriezenveen nog zaken geregeld worden.
In Katwijk aan Zee werden de hervormde gemeente en de hersteld hervormde gemeente het in maart eens over de uitvoering van de voorziening.