Buitenland
Top India en Pakistan van de baan

Het is vrijwel uitgesloten dat er een ontmoeting komt tussen de Indiase premier Vajpayee en de Pakistaanse president Musharraf tijdens de Aziatische top in Nepal. Vajpayee liet donderdag weten dat een oorlog met Pakistan „niet noodzakelijk” is, maar dat India pas „openstaat voor dialoog als het terrorisme stopt.”

Buitenlandredactie

De Indiase premier stelde tegelijkertijd dat de maatregelen die Pakistan tot nu toe heeft genomen tegen extremistische groeperingen in de regio Kasjmir, erg vaag en waarschijnlijk onvoldoende zijn. India houdt die groepen verantwoordelijk voor de aanslag in december op het parlement in New Delhi. Veertien mensen kwamen daarbij om het leven.

Vajpayee, die sprak voor zijn vertrek naar Kathmandu, verzekerde overigens dat India niet van plan is nucleaire wapens in te zetten in de strijd tegen Pakistan. „Toen ik zei dat wij het recht hebben ons te verdedigen, heb ik nooit kernwapens bedoeld”, aldus de premier.

De Pakistaanse president Musharraf sprak donderdag tijdens een bezoek aan China de hoop uit dat er een vredesregeling komt. De president was op doorreis naar Nepal, waar hij de Aziatische top zal bijwonen. Tegen de Chinese premier Zhu Rongji heeft hij gezegd de spanningen te willen verminderen.

De Indiase minister van Buitenlandse Zaken, Jaswat Singh, liet zich donderdag voor het eerst complimenteus uit over de maatregelen die Pakistan tegen militante islamitische groepen heeft getroffen. Singh noemde ze „welkome stappen in de juiste richting.”

Donderdagavond kwam het aan de grens opnieuw tot schotenwisselingen, zo meldde een getuige in de provincie Punjab. Slachtoffers zouden er niet zijn gevallen.

In de omstreden grensregio Kasjmir vielen de afgelopen 24 uur wel doden. Twintig mensen kwamen om bij verschillende incidenten in het gebied. De meeste slachtoffers waren volgens de Indiase politie moslimrebellen, die voor onafhankelijkheid strijden.

De Indiase strijdkrachten hebben extra veiligheidsmaatregelen genomen nadat de kranten hadden bericht dat de in Pakistan gevestigde groep Jaish-e-Mohammed nieuwe aanslagen op militairen en politieagenten in het vooruitzicht had gesteld. Een andere groep die net als Jaish eveneens voor afscheiding van Kasjmir vecht, Lashkar-e-Tayyaba, heeft ook gedreigd Indiase politieagenten en militairen aan te vallen.

De Britse premier Tony Blair heeft donderdag zijn vakantie in Egypte beëindigd en is met zijn vrouw naar Bangladesh gereisd, vanwaar hij later zal doorreizen naar India. Om veiligheidsredenen worden geen bijzonderheden gegeven over Blairs programma, maar een regeringswoordvoerder in Pakistan zei dat Blair maandag voor een tweedaags bezoek in Islamabad wordt verwacht.

Ook de Amerikaanse president Bush overweegt een hoge regeringsfunctionaris naar India en Pakistan te sturen om te bemiddelen in het conflict tussen beide landen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer