Buitenland
Koning Jordanië benoemt nieuwe regering

AMMAN (ANP/AFP/RTR) – Koning Abdullah van Jordanië heeft dinsdag premier Samir Rifai ontslagen. Abdullah heeft Marouf Bakhit benoemd tot vervanger.

Foto EPA
Foto EPA

Het paleis van Abdullah stelde dinsdag in een verklaring dat Marouf Bakhit de opdracht heeft gekregen een nieuwe regering te vormen. Een nieuwe regering moet vaart maken met politieke hervormingen om meer democratie en welvaart voor de bevolking te creëren, aldus de verklaring.

Duizenden inwoners van Jordanië waren eind vorige week de straat opgegaan in de hoofdstad Amman en andere steden. Zij eisten economische en politieke hervormingen.

De betogers maakten duidelijk dat ze uit waren op het vertrek van de regering van premier Samir Rifai en dat de acties niet tegen de koning waren gericht. ‘We willen een regering van nationale redding’, was te lezen op een spandoek bij de betoging in Amman.

Waar de betogers in Egypte en eerder in Tunesië het op de president en zijn kliek hadden voorzien, geniet de machtigste man van Jordanië, koning Abdullah, veel respect bij een groot deel van de bevolking. Abdullah, die de premier en ministers kan benoemen en ontslaan, zei eerder al dat hij snelle hervormingen wil om „dichter bij de eisen van het volk te komen”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer