Kerk & religie

Hertaalde preken voor 90 eurocent

SCHERPENZEEL – Het eerste preekje dat in januari 1964 in de Reveilserie werd opgenomen, was van Smijtegelt: ”Bijna bewogen een christen te worden”. Het kostte een kwartje. De meeste recente, van december 2010, was opnieuw van Smijtegelt: ”God, mijn Zaligmaker”. Die laatste (kostprijs 90 eurocent) had het nummer 470.

Jan van ’t Hul
19 January 2011 08:34Gewijzigd op 14 November 2020 13:20
Ds. J. van Oostende: „Wij zoeken het liefst naar christocentrische preken waarin een appel wordt gedaan op het hart van de lezer.” Foto RD, Anton Dommerholt
Ds. J. van Oostende: „Wij zoeken het liefst naar christocentrische preken waarin een appel wordt gedaan op het hart van de lezer.” Foto RD, Anton Dommerholt

Met de 500e preek in zicht, hebben de initiatiefnemers van de Reveilserie zich wel eens beraden op de toekomst. Kan men nog verder met deze formule, hertaalde preken op het formaat van 10 bij 15 centimeter? Bestuurslid ds. J. van Oostende: „Je kunt je terecht afvragen of deze aanpak nog van deze tijd is. Maar er blijkt zo veel vraag te zijn naar deze opnieuw toegankelijk gemaakte preken dat ermee stoppen zeker niet voor de hand ligt. We hebben in de afgelopen 47 jaar ervaren dat er voldoende respons blijft, steeds weer opnieuw. En, wat belangrijker is, we hebben ook ervaren dat er zegen aan verbonden is.”

Ds. Van Oostende was in de jaren zestig als mulodocent werkzaam in Zeeuws-Vlaanderen. In die tijd ontmoette hij ds. G. A. Zijderveld, predikant van de gereformeerde gemeente te Middelburg. Ds. Zijderveld was net terug uit Amerika en had daar gezien hoeveel vrucht er was op preekjes in miniformaat, uitgegeven door ”The inheritance of our fathers” (de erfenis van onze vaderen). „Ds. Zijderveld vond dat we zoiets in Nederland ook moesten doen”, zegt ds. Van Oostende, emeritus predikant binnen de Protestantse Kerk in Nederland.

In 1964 zorgde Van Oostende voor de correctie van de eerste preek. „En ik ben blijven corrigeren tot op de dag van vandaag. Ik heb er inmiddels 470 achter de rug.”

De preken in de Reveilserie zijn alle overgebracht in hedendaags Nederlands. „Wie vindt dat dit niet mag, moet ook geen preken uit het Engels vertalen, want dat kan dan dus evenmin.” Het luistert wel nauw, weet ds. Van Oostende: „Dit is werk dat zo zuiver mogelijk moet gebeuren. Dat kan niet zomaar iedereen.”

Marinus Nijsse, schoolmeester-dichter uit Middelburg, was de eerste hertaler. Christien de Priester, de dichteres uit Middelburg, volgde hem op. Op dit moment tekenen C. Bregman (Hendrik-Ido-Ambacht) en J. J. Geluk (Gorinchem) voor dit werk.

Waar moet een preek aan voldoen, wil hij opgenomen kunnen worden in de Reveilserie? Ds. Van Oostende: „We beperken ons in principe tot de nadere reformatoren. Die mensen gaven een gedegen stuk Schriftuitleg waarbij ze naadloos aansloten bij de Bijbeltekst, zonder dat er aan de tekst direct een hele dogmatische gedachtegang werd verbonden. Wat voor hen ook van groot belang was, was de vraag wat de Bijbeltekst betekent in de praktijk van het geloofsleven, door de toepassende kracht van Gods Geest.”

Soms veroorlooft de stichting zich een uitstapje. Er zijn ook een paar preken uitgegeven van Kohlbrugge, Coenraad Mel, Detmar en Du Cloux. „Als het maar aansprekende preken zijn die gericht zijn op de radicale bekering van het hart, op het doorleefde geloof en op het noodzakelijke werk van de Heilige Geest.”

Over de inhoudelijke kant van de uitgegeven preken zegt ds. Van Oostende: „We zoeken christocentrische preken waarin een appel wordt gedaan op het hart van de lezer. Als de Israëlieten van God zijn afgevallen roept de Heere hun toe: „Keert weder, gij afkerige kinderen” (Jesaja 3:22). God roept ieder die als een afkerig kind van Hem wegdwaalt, terug. Die trouw van God in het licht van Christus en Zijn verzoenende werk vinden we graag in de preken terug. Geen beschouwende of descriptieve betogen.”

Met deze norm komt het bestuur vaak uit bij Smijtegelt en Hellenbroek. Andere namen die in de Reveilserie voorkomen, zijn onder meer Van der Hagen, Van Houten, Van Lodenstein, Van Laren, Comrie en soms Van der Groe.

In de beginjaren gaf de stichting ook gebundelde preken uit, in elk bundel tien preken. Recent is tweemaal een klein geschenkboekje met citaten uit Reveilseriepreken uitgegeven: ”Goudkorrels” (I) en ”Goudkorrels” (II). Dit jaar volgt een derde deeltje.

De Reveilserie wordt aangeboden in abonnementsvorm. Het aantal abonnees is al jaren stabiel. Tienmaal per jaar ontvangen ongeveer 3000 mensen een preek. Kostprijs: 9 euro per jaar.

In het geval de stichting winst maakt, wordt die aangewend om een buitenlands literatuurproject te steunen, zoals de Institutie van Calvijn in het Turks, delen van de Redelijke Godsdienst van Brakel in het Duits en de Bijbelverklaring van Matthew Henry in het Arabisch.

Dit is het derde deel in een serie over kleine uitgevers van oudvaders. Volgende week woensdag deel 4: MTHreprints te Veenendaal.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer