Opinie

CO2-dump is excuus voor kolencentrales

Is het onder de grond stoppen van CO2 uit kolencentrales nodig? Niet als de kolencentrales in kwestie niet gebouwd worden, stelt Rolf Schipper.

13 January 2011 08:25Gewijzigd op 14 November 2020 13:15
CO2. Foto Fotolia
CO2. Foto Fotolia

Verschillende onderzoeksrapporten, zoals dat van de European Climate Foundation, laten zien dat Nederland extra kolen- en kerncentrales helemaal niet nodig heeft. Als we voldoende inzetten op energiebesparing en schone energie, met gas als transitiebrandstof, kunnen we een streep zetten door alle geplande kolen- en kerncentrales. Dan hoeven we geen CO2 te dumpen onder de huizen van Nederlanders, met alle veiligheidsrisico’s van dien.

Toch plannen Nuon en RWE/Essent momenteel twee kolencentrales in de Eemshaven in Groningen. Ze schermen met de belofte van CO2-opslag in de toekomst, om hun kolencentrale een groen randje te geven. Concrete garanties blijven echter uit. Ook andere kolencentrales in Nederland staan in de planning, goed voor een stijging van de Nederlandse CO2-uitstoot met maar liefst 13 procent. En dat terwijl de uitstoot in 2020 juist 20 procent lager moet zijn.

De belofte van CO2-dumping leidt tot meer vervuilende kolencentrales. Drie van de vijf kolencentrales kwamen er nadat de energiebedrijven beloofden hun centrale ”CCS-ready” te maken: ze laten ruimte vrij om in de toekomst CO2 af te kunnen vangen. Ze reserveren er echter geen geld voor en doen ook geen toezegging om deze onbewezen techniek daadwerkelijk toe te passen. Het plan van RWE/Essent om een kolencentrale te bouwen, werd met de belofte van mogelijke CO2-opslag in de toekomst een stuk aantrekkelijker. Provincies en ministers stemden in, waarna het plan om de CO2 af te vangen direct in de ijskast verdween.

Behalve met de CO2 blijven de Groningers en Friezen ook zitten met ongezonde luchtvervuiling en schade aan de natuur op de Waddeneilanden en in de Waddenzee. De stroom wordt geëxporteerd naar het buitenland en de winst is voor het energiebedrijf.

Ook Nuon koppelt de bouw van een kolenvergasser bij zijn nieuwe centrale direct aan het dumpen van de CO2. De centrale kan vooralsnog alleen op het relatief schone aardgas draaien. CO2-opslag is te duur en draagvlak onder de bevolking is nog ver te zoeken. Maar zodra CO2-opslag mogelijk wordt, zal Nuon zijn centrale ombouwen tot kolencentrale. Kortom: kies je voor CO2-dumping, dan krijg je er gelijk een kolencentrale bij.

Een schone energievoorziening is daadwerkelijk binnen handbereik. Maar dan moeten we wel per direct stoppen met investeren in ouderwetse en vervuilende kolen- en kerncentrales. CO2-dumping om kolencentrales goed te praten, is een van de laatste stuiptrekkingen van de energie-industrie om ouderwetse kolencentrales in bedrijf te houden. Laten we die fabels niet geloven, maar bouwen aan een écht schone en duurzame energievoorziening.

De auteur is campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer