Buitenland
India: aanhouding militante moslimleider stap vooruit

De aanhouding van de militante moslimleider Hafiz Mohammed Saeed en een aantal andere moslimactivisten door Pakistan is volgens India een „stap vooruit.”

RTR/AFP

Dat heeft de Indiase minister van Defensie, Jaswant Singh, maandag meegedeeld na een kabinetsvergadering. „Als deze informatie juist is, is het zeker een stap vooruit in de goede richting”, aldus Singh.

De Pakistaanse regering heeft kort daarop de arrestatie bevestigd van Saeed, een van de oprichters van de islamitische beweging Lashkar-e-Taiba. Die beweging wordt verdacht van betrokkenheid bij de zelfmoordaanslag op het Indiase parlement op 13 december.

Bij een treffen tussen Indiase en Pakistaanse grenstroepen in de Indiase deelstaat Kashmir zijn maandag zeker twee Indiase militiaren gedood. Vijf anderen raakten ernstig gewond, zo deelde een hoge Indiase functionaris maandag mee.

Volgens India vuurden Pakistaanse troepen op vier plaatsen aan de grens op Indiase troepen. Sinds de aanslag op het Indiase parlement op 13 december zijn de spanningen tussen beide landen sterk toegenomen. In de sector Pallanwalla vielen een dode en vier gewonden. In de aangrenzende sector Nowshera viel een dode aan Indiase zijde.

Ook zondag waren Indiase en Pakistaanse troepen met elkaar slaags in het betwiste Kashmir, waar beide landen aanspraak op maken. Als gevolg van de beschietingen van afgelopen dagen zijn al zeker 20.000 mensen uit voorzorg uit de dorpen geëvacueerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer