Politiek
PVV’er Van Bemmel gestraft voor verzwijgen veroordeelding

DEN HAAG – PVV-leider Geert Wilders neemt Tweede Kamerlid Jhim van Bemmel een deel van zijn taken af, omdat hij heeft verzwegen dat hij ooit is veroordeeld voor valsheid in geschrifte. Wilders moet nog kijken welk deel van zijn portefeuille, ruimtelijke ordening, consumentenzaken en de postmarkt, Van Bemmel moet inleveren.

Redactie digitale media
Van Bemmel. Foto ANP
Van Bemmel. Foto ANP

Wilders stelde dat woensdagavond naar aanleiding van een uitzending van RTL Nieuws. Volgens Wilders had Van Bemmel bij de selectie als kandidaat-Kamerlid niets gezegd over zijn veroordeling. „Dingen moeten gewoon eerlijk worden verteld. Als mensen mij als fractievoorzitter en politiek leider niet de waarheid vertellen en geen openheid van zaken geven, dan zetten ze niet alleen mij in mijn hemd, maar natuurlijk ook de hele PVV-fractie”, zei Wilders.

Van Bemmel erkent in juli 2006 veroordeeld te zijn voor valsheid in geschrifte, waarvoor hij een boete van 500 euro heeft gekregen. Van Bemmel had enkele keren een vrachtbrief vervalst.

Uit het onderzoek van RTL blijkt dat zeven leden van de Tweede Kamer ooit zijn veroordeeld. Het gaat om één SP’er, één VVD’er en vijf PVV’ers. Van de 150 Tweede Kamerleden reageerden 149 op de vragen van RTL. Alleen Hero Brinkman van de PVV deed dat niet.

Aanleiding voor het onderzoek van RTL was de commotie rond verscheidene PVV-Kamerleden de afgelopen tijd. Zo kwam uit dat PVV’er Eric Lucassen is veroordeeld voor ontucht met een ondergeschikte in zijn tijd als instructeur bij de landmacht. Ook werd bekend dat het bedrijf waar PVV’er James Sharpe topman was in Hongarije is veroordeeld voor oplichting van consumenten met sms-diensten. Tegen PVV’er Marcial Hernandez is aangifte gedaan wegens een kopstoot.

De meeste Kamerleden met een veroordeling hebben die voor rijden onder invloed of veel te hard rijden. VVD’er Ton Elias kreeg in 1981 een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid wegens rijden onder invloed. Ook SP’er Paul Ulenbelt werd 34 jaar geleden aangehouden met een te hoog alcoholpromillage.

Bij de PVV is Jhim van Bemmel veroordeeld voor rijden onder invloed en voor valsheid in geschrifte met vrachtbrieven. Wilders gaat verder de screening van toekomstige PVV-politici professionaliseren. Hij gaf voor RTL opnieuw toe dat hij daarbij fouten heeft gemaakt.

Bij de PVV meldden behalve Van Bemmel en Lucassen ook Hernandez, Joram van Klaveren en Raymond de Roon zich tegenover RTL. Van Klaveren werd in 2009 veroordeeld voor het rijden onder invloed en het weigeren van medewerking aan een alcoholonderzoek. Op dat moment was hij overigens nog raadslid voor de VVD. Hernandez kreeg een boete van 350 euro voor te hard rijden. De Roon kreeg een boete van 600 euro omdat hij niet kon of wilde zeggen wie er te hard in zijn auto had gereden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer