Buitenland
India zoekt steun in conflict met Pakistan

Bij een treffen tussen Indiase en Pakistaanse grenstroepen in de Indiase deelstaat Kasjmir is maandag zeker één Indiase militair gedood en zijn vijf Indiase militairen ernstig gewond geraakt. Dat heeft een hoge Indiase functionaris maandag gezegd. Volgens India vuurden Pakistaanse troepen in de sector Nowshera op vier plaatsen aan de grens op Indiase troepen. Sinds de aanslag op het Indiase parlement op 13 december zijn de spanningen tussen beide landen weer toegenomen. Ook zondag raakten Indiase en Pakistaanse troepen met elkaar slaags in het betwiste Kasjmir, waar beide landen aanspraak op maken.

Van onze buitenlandredactie

Als gevolg van de beschietingen van afgelopen dagen zijn al zeker 20.000 mensen uit voorzorg uit de dorpen geëvacueerd. Beide landen hebben versterkingen naar de grensstreek gestuurd. Het is de grootste troepenopbouw in het gebied in bijna vijftien jaar.

India gaat buitenlandse steun zoeken in het oplopende conflict met buurland Pakistan. De Indiase regering is van plan om politici (zowel van regering als oppositie) naar het buitenland te sturen om voor de Indiase zaak te pleiten. India wil dat Pakistan meer maatregelen neemt tegen islamitische groeperingen die verantwoordelijk zouden zijn voor de aanslag op het Indiase parlement. Op 13 december kwamen daarbij veertien mensen om het leven.

Een Pakistaanse functionaris maakte zondag melding van de arrestatie van de leider van Lashkar-e-Taiba. Deze beweging wordt door India medeverantwoordelijk gehouden voor de aanslag. Volgens de functionaris is Hafiz Mohammed Saeed aangehouden omdat hij met opruiende toespraken mensen zou hebben aangezet tot het verstoren van de openbare orde. Het bericht is niet bevestigd.

De Indiase premier, Vajpayee, zocht dit weekeinde steun van alle politieke partijen in zijn land. Hij zei tegenover de politieke leiders erop te vertrouwen dat diplomatieke druk op Pakistan het probleem met de aartsrivaal kan oplossen. Vajpayee kan onder meer rekenen op steun van de Congrespartij, die in de oppositie zit.

De Pakistaanse president, Musharraf, organiseerde bij hem thuis een soortgelijke bijeenkomst. Met toppolitici besprak hij de oplopende spanningen met India, het land waarmee Pakistan al drie keer in oorlog is geweest. De bijeenkomst was in Pakistan niet onomstreden omdat vier partijen niet waren uitgenodigd. Daaronder waren twee islamitisch-fundamentalistische partijen die betrokken waren bij recente demonstraties tegen de Verenigde Staten. Pakistan streeft ernaar de oplopende spanning met India te verminderen, maar het heeft alle nodige maatregelen genomen om met volle kracht terug te slaan bij een aanval, zo zei president Musharraf zondag.

Hij zei tegen verslaggevers dat hij via hen aan de bevolking van India wil laten weten dat zijn land vrede wil en dat hij de situatie wil deëscaleren. „Laat de relatie tussen Pakistan en India de richting van vrede en harmonie opgaan.”

Maar als Pakistan „oorlog krijgt opgedrongen” zijn de strijdkrachten en de Pakistaanse burgers geheel voorbereid op alle gevolgen, aldus Musharraf.

Arrestanten
Pakistan heeft na de aanslag op het Indiase parlement zo’n vijftig militante leiders aangehouden, maar India vindt dat niet voldoende. De Indiase ambassadeur in de VS verklaarde tegenover de televisiezender CNN dat niet duidelijk is wie die vijftig mensen zijn. „Er moet een lijst komen van de arrestanten, zodat we weten wat hun status is en hoe belangrijk ze zijn”, aldus ambassadeur Mansingh.

De ambassadeur verklaarde verder dat India niet uit is op een gewapend conflict met Pakistan, ondanks de troepenopbouw aan de grens. De troepen zouden niet alleen afkomstig zijn uit het westen van India, maar ook uit het oosten. Pakistaanse militaire functionarissen meldden dat India zich voorbereidt op een oorlog. Maar ook Pakistan zit niet stil. Er zijn berichten dat dit land militairen die vlak bij Afghanistan zaten heeft overgeplaatst naar het grensgebied met India.

Het Indiase diplomatieke offensief moet in de tweede week van januari beginnen. Een aanval op ondersteuningspunten van de moslimextremisten in Pakistan zit er om die reden voorlopig niet in, zo is de verwachting van waarnemers. En mocht India wel tot de aanval overgaan, dan is een kettingreactie zeer wel mogelijk, aldus de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken, Abdul Sattar. Beide landen zijn in het bezit van raketten die kernkoppen kunnen dragen.

Vanuit het buitenland werden dit weekeinde opnieuw pogingen ondernomen om de spanningen tussen de twee kemphanen te verminderen. De Amerikaanse president Bush belde zaterdag met de leiders van de twee landen. In het gesprek met Musharraf drong Bush aan op maatregelen tegen militanten die verdacht worden van aanslagen op India. Tegen Vajpayee zei de president dat de VS vastbesloten zijn met India samen te werken. Bush noemde de terreuractie in het parlement in New Delhi een aanslag tegen de democratie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer