Rijksrecherche krijgt toelichting Margarita
Prinses Margarita en haar man Edwin de Roy van Zuydewijn geven deze week de rijksrecherche een uitvoerige toelichting op de aangifte die ze in maart deden tegen voormalig premier Kok en ex-minister De Vries van Binnenlandse Zaken.
Dat meldde een woordvoerder van het openbaar ministerie dinsdag. Het paar was toen in het paleis van justitie in Den Haag aanwezig voor een eerste toelichting. Hoewel het paar ook heeft geklaagd over de oud-ministers Korthals (Justitie) en Zalm (Financiën), zijn hun namen niet in de aangifte terug te vinden.
Het paar beschuldigt de vroegere bewindslieden van valsheid in geschrifte, schending van het ambtsgeheim, oplichting en ambtsdwang. Ze zijn ook van mening dat bewindslieden ten onrechte hebben verzuimd te onderzoeken of het Koninklijk Huis hun privacy heeft laten schenden.
Ook woensdag en donderdag hebben ze de tijd om hun aangifte nader toe te lichten. „De rijksrecherche neemt er ruim de tijd voor”, zegt de woordvoerder van het OM. „Het moet allemaal grondig gebeuren.”
Het is overigens nog onduidelijk wie bevoegd is om te beoordelen of er vervolging moet worden ingesteld in de zaak. Dat kan het OM zijn, maar mogelijk ook de Hoge Raad, het hoogste rechtscollege van Nederland.
De zegsman van justitie benadrukt nog eens dat de gesprekken met prinses Margarita en haar man niet het begin zijn van een strafrechtelijk onderzoek. „Ze krijgen gewoon de gelegenheid een nadere toelichting te geven op hun aangifte, iets wat veel vaker gebeurt bij aangiftes.”
Margarita en Edwin vertelden dit jaar via weekblad HP/De Tijd en het Duitse weekblad Der Stern dat ze door het Koninklijk Huis worden gedwarsboomd en dat er in opdracht van het hof ten onrechte onderzoek naar -de Margarita’s familie onwelgevallige- Edwin is gedaan. Der Stern van deze week suggereert dat ook prins Bernhard tegen een huwelijk van zijn kleindochter met Edwin de Roy was gekant.
Dat kwam omdat een oom van de bruidegom een belangrijke functie had bij VNU, de uitgever onder wiens verantwoordelijkheid kritische artikelen zijn verschenen ten tijde van de Lockheed-affaire. Nadat de prins volgens Der Stern de toenmalige Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) en vervolgens de Dienst Koninklijke en Diplomatie Beveiliging (DKDB) inschakelde, zou hij volgens de bevindingen van het weekblad ook zijn toevlucht hebben genomen tot privé-detectives.