Hoge babysterfte door thuisbevalling
UTRECHT – Thuisbevallingen met een verloskundige zijn riskanter dan eerder gedacht. Dat concluderen elf onderzoekers van het UMC Utrecht.
Zwangere vrouwen lopen twee keer zo veel kans dat hun baby overlijdt als ze hun bevalling beginnen in aanwezigheid van een verloskundige in plaats van een gynaecoloog. Die kans is zelfs bijna vier keer zo hoog als de vrouw tijdens een thuisbevalling naar het ziekenhuis moet of wordt overgedragen aan de gynaecoloog. Dat laatste gebeurt bij de helft van de vrouwen die hun eerste kind verwachten en thuis de bevalling beginnen. Daarover schreven de Volkskrant en nrc.next woensdag.
De Utrechtse onderzoekers publiceerden hun rapport vandaag in het British Medical Journal. Ze plaatsen grote vraagtekens bij het huidige systeem. Zo zouden vrouwen zonder complicaties te laat worden bestempeld als risicogeval. Volgens het rapport zijn er onvoldoende aanwijzingen om te concluderen dat bevallen onder begeleiding van een verloskundige in het ziekenhuis beter verloopt dan thuis. Verloskundigen noemen de samenwerking met artsen niet optimaal en bestempelen het onderzoek als „anti verloskundigen.”
Twaalf ziekenhuizen en 56 praktijken van verloskundigen uit de regio Utrecht werkten aan het onderzoek mee.
In juli kwam uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam naar voren dat de babysterfte in Nederland met een kwart zou kunnen dalen.
De babysterfte (1 procent) hangt volgens de onderzoekers samen met het systeem van thuisbevallen. Verloskundigen zouden volgens hen risicozwangerschappen onvoldoende herkennen.